Duplázódik a tiltakozók élőlánca az SZFE Szentkirály utcai épülete és a Parlament között! Élő!

Vasárnap délutánra nagyszabású demonstrációt hirdettek meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai Budapesten, ezzel tiltakozva ismételten a felsőoktatási intézmény irányításának önkényes átalakítása, és az egyetem működtetésére kijelölt Vidnyánszky Attila vezette kuratórium ellen.

Nem, a politikai megszállásra!

A hallgatók és a hozzájuk csatlakozó tüntetők egy stafétaláncot képeznek az egyetem Szentkirály utcai épülete és a Parlament között, érintve az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Fővám téri, és a Magyar Tudományos Akadémia Antal József Rakparton álló épületét is.

A szervezők hét ponton várták a demonstrálókat, akiket onnan igazítottak el az élőlánc megformálásához:

https://www.facebook.com/szfehok/photos/gm.350333666108773/3275101832573174/?type=3

A tiltakozók az egyetem épületétől kezdődően kézről kézre adogatva juttatták el az egyetem chartáját az Országházig

A szervezők felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a járványhelyzet miatt figyeljenek oda egymásra, és lehetőleg viseljenek maszkot és kesztyűt.

Az SZFE-charta szövege többek közt utal a hazai felsőoktatás eddigi szabályozása során is alapul vett Magna Charta Universitatum négy alapelvére, köztük arra is, hogy

„az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie.”

Későbbre halasztják a tanévkezdést

Az egyetem épülete előtt 3 óra körül Upor László rektorhelyettes vázolta fel a helyzetet, méltatta a diákok kiállását, és megköszönte a kiállást az intézmény mellett mindenkinek.

Egyúttal bejelentette, hogy a tanév rendjét megváltoztatja, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítja, a tanítás kezdeti időpontját pedig egy héttel eltolja. A bejelentését vastapssal fogadta az SZFE előtt összeverődött többszázfős tömeg.

A diákok ugyanitt azt jelentették be, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le

 „Amíg nem teljesülnek a követelések a tanév nem indulhat el”

– hangzott el a hallgatói önkormányzat képviselőitől, akik bejelentették azt is, hogy hétfőn a tanévnyitó helyett egyetemi fórumot tartanak.

16 óra után már olyan sokan gyűltek össze az egyes találkozási pontokon, hogy az élőlánc több szakaszán dupla sorban álltak az emberek. Sok ezer ember vett részt a megmozduláson. 

VIA

súlyos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük