Egy lyukas fog története…. – Tippek és tanácsok a fájdalommentes mindennapokhoz

Leginkább étkezési szokásink megváltozásának köszönhető, hogy egyre több lyukas, szuvas fogat kezelnek a fogászati rendelők, de számos egyéb tényező is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen panasszal fordulunk fogorvosunkhoz. De vajon tudjuk, hogy milyen utat jár be lyukas fogunk, és mennyi harccal kell megküzdenie szánknak nap mint nap? Most kiderül!

Lyukas fog egyenlő fogszuvasodás?

A lyukas fog valójában a fogszuvasodás következménye, amikor ugyanis a szájban lévő baktériumok megtapadnak a fogon lévő lepedéken, azok a cukrot savvá alakítják. Nem megfelelő szájápolás esetén könnyen előfordulhat, hogy a száj ph-ja 5,5 alá csökken, amely lehetővé teszi a fogzománc bontódását, a szuvasodást. Ennek következtében kioldódik a fog ásványianyag-tartalma, a fogzománc elvékonyodik, majd áttörik.

A lyukas fog kialakulásának okai

A lyukas fog kialakulásához számos tényező hozzájárul a cukros ételek fogyasztása mellett:

  • 1. Az egyik ilyen az idő, amelyre a legnagyobb ráhatásunk lehet. Megfelelő fog és szájápolási módszerekkel csökkenteni tudjuk ezt a tényezőt, így rövid ideig áll fenn a baktériumok letelepedésének kedvező környezet. Reggeli után 30 perccel, este lefekvés előtt minden esetben mossuk meg fogainkat, használjunk napközben fogselymet és szájvizet.
  • 2. A másik leginkább kedvező tényező a fog szuvasodásának a fog formája, elhelyezkedése, amelyet nem tudunk befolyásolni, hiszen ez egyénenként eltérő. Ha fogaink túl sűrűn helyezkednek el egymás mellett, apróbb hézagok nélkül, szenteljünk még nagyobb figyelmet a megfelelő szájhigiéniára.

Viszlát, lyukas fog!

Rendszeres fogászati kontrollal és egy kis odafigyeléssel könnyen csökkenthetjük, fájdalom nélkül a lyukas fog kialakulásának esélyeit. Jelentkezzünk be félévente fogászati kontrollra, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fogszuvasodásra! Ha már megtörtént a baj, intsünk búcsút a szuvas fognak fogászati kezeléseken! Előrehaladt fogszuvasodás esetén gyökérkezelésre, esztétikus fogtömésre számíthatunk, míg súlyosabb esetekben foghúzással, fogimplantátummal távozhatunk a rendelőből.

Összegzés

A lyukas fog kialakulásához számos tényező hozzájárulhat, azonban legtöbbször saját magunknak köszönhetjük a bajt. Fordítsunk mindig kellő figyelmet a megfelelő fog és szájápolásra, hogy elkerüljük a fogszuvasodást. A lyukas fog kezdetleges szuvasodás esetén még megmenthető, azonban előrehaladt szuvas fog esetén fogászati kezelésre szorulhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük