Ez a nap

Egy orosz vezérezredes is részt vehetett a maláj gép lelövésében

Egy orosz vezérezredes is részt vehetett a maláj gép lelövésében

Nyikolaj Fedorovics Tkacsev, az orosz hadsereg vezérezredese lehetett a maláj gép lelövésének egyik kulcsfigurája.2014. július 7-én Kelet-Ukrajna fölött lelőtték a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. A fedélzeten mindenki meghalt, a tragédiának 298 halálos áldozata volt. Mivel a repülőt háborús területen lőtték le, a roncsok pedig az oroszok és az oroszbarát ukrán szeparatisták által ellenőrzött területre zuhantak, a baleset utáni nyomozást rengeteg dolog nehezítette, de főleg az, hogy az oroszok mindenáron titkolni akarták, hogy nekik vagy az általuk támogatott milíciáknak bármi köze lehetett a dologhoz.

Az gép lelövése ügyében eljáró, holland hatóságok által vezetett nemzetközi nyomozócsoport 2016 szeptemberében nyilvánosságra hozott több telefonbeszélgetést, amikben szerintük a tragédiához köthető személyek beszélgetnek, olyan katonák, akik a maláj gép lelövésekor vezető pozíciókban lehettek a szakadárok között.

A felvételeken szereplő két férfiről annyit lehetett tudni, hogy a kódnevük Delfin és Orion, kereszt- és apai nevük pedig Nyikolaj Fjodorovics és Andrej Ivanovics. Nyikolaj Fjodorovics, azaz Delfin parancsnoki pozícióban lehetett, és elég valószínű, hogy a férfit Moszkvából küldhették, hogy koordinálja a hadmozdulatokat.

Tkacsev a tragédia idején a luhanszki régió katonai vezetője lehetett

A Bellingcat nevű oknyomozó-csoport és a The Insider nevű lap most azt állítják, hogy egy több hónapos, közös nyomozásuk eredményeképp sikerült azonosítaniuk Delfint, aki nem más, mint Nyikolaj Fedorovics Tkacsov vezérezredes.

A nemzetközi nyomozócsoport nem hozta nyilvánosságra, hogy a Delfin és Orion közötti telefonbeszélgetések egészen pontosan hogyan köthetőek a maláj gép lelövéséhez, az viszont eléggé nyilvánvaló, hogy Delfin a tragédia idején a luhanszki régió katonai vezetője lehetett, ebben a minőségében pedig ha áttételesen is, de felelőssé tehető a tragédiáért is, amennyiben azt tényleg az oroszok és a szakadárok tévedése okozta.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(forrás: 444)About Author

Szólj hozzá!