NER-kompatibilissé lett mese Magyarországról, 2019-ből – Egyszer volt, hol nem van…..

A magyar népmesék méltán kedveltek, generációk nőttek fel ezeket hallgatva esténként. Mindegyikből leszűrhető – belemagyarázható – volt az aznapi betevő tanulság: olyanok például, hogy a jó mindig győz, a szegény ember legkisebb gyereke sokra viszi, a zsarnok pedig megszívja.

Népköltés 2019 Magyarországán

Ahogy minden átértékelődött a regnáló alatt, a mesék sem úszták meg, hiszen minden kifordult önmagából. Íme egy a sok közül:

Mese a borbélyról

Történt egyszer, hogy a kisvárosi borbélyhoz bement egy virágárus megnyiratkozni. Amikor a fizetésre került sor, a borbély azt mondta:

Nem vehetem el tőled a pénzt, mert ezen a héten ingyen, társadalmi alapon nyírok.

A virágárus megköszönte és elment.

Másnap reggel, amikor a borbély sietett kinyitni az üzletét, az ajtó előtt talált egy köszönő levelet és egy tucat rózsát. Aznap betért hozzá nyiratkozni a pék, de amikor fizetésre került sor, a borbély ismét azt mondta:

Nem vehetek el tőled pénzt, mert ezen a héten ingyen, társadalmi alapon nyírok.

A pék is megköszönte és elégedetten távozott.

Másnap reggel a borbély az üzlet ajtaja előtt megint talált egy köszönő levelet és egy tucat süteményt. Eljött nyiratkozni a képviselő is, és amikor fizetni készült a borbély neki is csak azt mondta:

Nem fogadhatom el a pénzt, mert ezen a héten társadalmi alapon, ingyen dolgozom.

A képviselő ennek igencsak megörült, és sietősen tovább ment. Másnap, amikor a borbély megérkezett az üzlete elé, látja ám, hogy az ajtó előtt áll egy tucatnyi képviselő, több kormánytag, tizenöt tanácsos, a polgármester, valamint több miniszter és azok feleségei, gyermekei – mind, mind az ingyenes nyiratkozásra várnak.
Bizony, kedves barátom, itt rejtőzik a különbség az egyszerű, dolgos emberek, és a „becsületes, köztiszteletben álló” emberek csoportja között, akik bennünket irányítanak.

… és még valamit ne felejts el:

  • 1. Az egyszerű tolvaj tárgyakat lop: pénzt, órát, ékszert, autót, mobiltelefont, és számtalan más ostobaságot.
  • 2. A politikus tolvaj többet lop: egészséget, tetőt a fejed felől, az oktatást, a nyugdíjadat, a pihenésedet, a munkádat, sőt, a lelkiismeretedet.
  • 3. Az egyszerű tolvaj téged választ.
  • 4. A politikust pedig, te magad választod.

Gondolkodj el ezeken. Minden jót kíván: a BORBÉLY

(forrás: facebook, ismeretlen mesélő)

Aludjatok jól felnőttek, de az sem lenne baj, ha felébrednénk végre!

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük