Sorting by

×

Eladó az egész világ és minden önkormányzati lakás is? – Ezek megőrültek!

Alaposan megmozgatta az országot Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő legújabb törvényjavaslata, amely célkeresztbe fogta a teljes önkormányzati lakásállományt. 

Rablóprivatizáció

Kezdetben “csak” az ellenzéki vezetésű Várkerület lakásállományának “parlamenti újra gondolásáról” szóltak a hírek, de úgy látszik, hogy a “ha lúd, legyen kövér” elve ismét győzött mindenek felett. Böröcz képviselő mert nagyot álmodni, és beadott, vagy a nevére vett -ki tudja- egy törvénytervezetet, amely  lecsupaszítva a lényegre azt mondja ki:

A lakás értékének 30 százalékáért megvásárolhatók lehetnek a jövőben az önkormányzati bérlakások. Az indoklásban Böröcz azt írta, a javaslatának az a célja, hogy a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont.

A tervezet, szokatlan módon még Fideszen belül is viharokat váltott ki, legmarkánsabb példája ennek Kovács Péter, XVI. kerületi fideszes polgármester mondata: „Javaslatod, megítélésem szerint marhaság.Kovács Péter nincs egyedül a véleményével, hiszen valami hasonlót mondott, csak sokkal finomabb fogalmazásban, a párton belül igen jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező Cser- Palkovics András Székesfehérvár kormánypárti első embere is: “A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó.(…) Nem helyes tehát, hogy az Országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon véleményezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy a módosításnak nem a bérlők lesznek a nyertesei, hanem az ügyeskedők, a fideszes csókosok és a lakásmaffia.

Csach Gábor Balassagyarmat ugyancsak fideszes  polgármestere szerint: akkor lenne értelme egy ilyen javaslatnak, ha szigorú feltételeket szabnának a lakások megszerzésére és későbbi elidegenítésére, “de jelenleg a jogszabály tervezet oly sok helyen reparálandó, hogy legjobb lenne visszavonni”.

Ugyan Ő mondta: “Az önkormányzatok számára a települések megtartó ereje és a szociális feszültségek enyhítése érdekében nagyon fontosak a fecske-, szociális és szakember-ellátást szolgáló lakások. Ezek ideális számán lehet vitatkozni, de a nulla mindenféleképp rossz álláspont.”

 

önkormányzati lakás

Mi lesz a “fecskékkel”?

Vegyük példának a polgármester által is említett fecske lakás építéseket!  Ezt a típusú bérlakást programot a fiatalok első, átmeneti lakáshoz juttatásáért indítják az önkormányzatok, olyan fiatal házasoknak, vagy bejegyzett együtt élő pároknak, akik vállalják, hogy néhány éven belül, előtakarékosság útján saját otthonhont teremtenek. Mi lesz most ezzel a nem kis számú lakással, amelyekből a legtöbbet, a XIII. kerületi önkormányzat alakította ki. ezek is kényszer-eladás alá kerülnének ha jönne az új törvény.

Némi halovány reményre adhat okot, a törvény beterjesztőjének üzenete, amely cikkünk írásával egy időben látott napvilágot, arról, hogy esetleg újra gondolják a tervezetet.

Kapcsolódó

önkormányzati lakás

átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.