Élet Palkovics után – Esküt tesz az új miniszter, Lantos Csaba

Esküt tesz Lantos Csaba új energiaügyi miniszter hétfőn, az Országgyűlés eheti háromnapos ülésének első napján. Az új miniszter Palkovics László minisztériumának  szétdarabolása utáni egyik leágazását vezeti.

Napirenden

A tervek szerint az idei utolsó parlamenti ülés 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, szót kap Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló is. Leteszi az esküt Lantos Csaba energiaügyi miniszter.
Az új minisztert Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december elsejei hatállyal nevezte ki Novák Katalin köztársasági elnök.
A napirend elfogadása után három órán át interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.
A bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitái is lesznek.
Egyebek mellett a képviselők tárgyalják a 2021-es zárszámadást, a jegybanktörvény módosítását, a paksi atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról szóló határozatot.

Háttér

Palkovics Lászlónak addig Orbán Viktor kedvenc pitbulljának rapid “kiszervezése” a kormányzatból azóta is hiteles magyarázat nélkül áll. Gondoljuk csak végig Orbán mennyi embertelen, szakszerűtlen döntését vitte végig vasmarokkal  a miniszter. Két példa a sok közül: az MTA átszervezése, kutató hálózatának elcsatolása, felsőoktatás magánosítása Fidesz- baráti kuratóriumok kezébe adása, ennek legismertebb példája az SZFE esete, amely azóta ketté is szakadt. Palkovicsot a “pártszerű” távozásért néhány nap múlva zsíros a Honvédelmi Misztériumhoz közeli állással kompenzálták.

Gulyás Gergely:

“Palkovics László a lemondását azzal indokolta, hogy egységes portfólióként tekint a tárcájára, és ezért az önálló energetikai minisztérium megalakulását követően a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését nem vállalja.”

Később ugyanitt az új Energiaügyi minisztérium vezetőjéről Lantos Csabáról is beszélt:

“Azért esett Lantos Csabára a miniszterelnök választása, mert kiváló menedzserképességekkel rendelkező közgazdász, aki az elmúlt évtizedekben Magyarországon komoly elismertségre tett szert, az energetika területén pedig a MET-csoport vezetőjeként szintén komoly tapasztalatokat szerzett. A kormány erősödni fog azzal, hogy ő vállalja a miniszterséget.” (Magyaroroszág kormánya)

Kapcsolódó