Elkelne néhány 21. századi Dobó Kata és Hunyadi János!

Számomra mindig jó hír, ha arról olvasok, hogy új iskola nyílik. Az meg különösen örömteli, ha az oktatási intézmény a Magyarországon élő nemzetiségek gyermekeinek biztosítja – a magyar mellett – az anyanyelvi oktatást. Most hamarosan egy olyan általános iskola és gimnázium kezdi meg működését, amelyet Recep Tayyip Erdogan török elnök lobbiszervezete hoz létre Budapesten, a Ferencvárosban, Maarif Általános Iskola és Gimnázium néven.

Fölkaptam a fejem:

ennyi török élne nálunk?! Utánanéztem, de sehol nem leltem még a nyomát sem annak, hogy nyilvántartanák a magyarországi török nemzetiséget. Az elismert nemzetiségek száma 13, az el nem ismerteké öt, és történelmi kisebbségként tartják számon a hivatalos szervek az olaszokat. A törökök sehol…

A 24.hu azt írja, hogy az iskola alapítói okirata szerint a 2020/2021-es tanévben 160 általános iskolást és 80 gimnazistát akarnak oktatni. A hírekben már az is szerepelt, hogy az itt tanuló diákoknak tartaniuk kell magukat az iszlámhoz, a mohamedán szokásokhoz és kötelező tantárgy lesz a Korán. (Ezekkel szerintem a szülői házban kell megismerkednie a gyereknek és nem egy kereszténynek hirdetett idegen ország fővárosában lévő iskolában.)

Furcsállom,

hogy az iskola ilyetén működéséhez az a magyar kormány adott engedélyt, amelyik magát a kereszténység legfőbb védelmezőjének tartja, amelyik a hazai oktatás felvirágoztatása helyett keresztény iskolákat hoz létre és katolikus templomokat épít számos muszlim államban. Hogy egyeztetik össze a kettőt? Habár… Nyilvánvalóan ez is külpolitika, ami talán egyeseknek még komoly pénzt is hoz a házhoz.

A Maarif Alapítványt a 2016-os kudarcba fulladt Edrogan elleni katonai puccs leverése után hozta létre a török kabinet, azzal a céllal, hogy a fő ellenséghez, a hitszónok Gülenhez köthető iskolákat megszerezze. Mint azt Erdogan számos alkalommal kifejtette, az alapítvány segít megvédeni az országokat a terroristáktól.

És micsoda véletlen!

Erdogan november 7-én Budapestre látogat. Minden bizonnyal fölkeresi majd ezt az új iskolát is. Ahogy tavaly ugyancsak éppen itt volt a magyar fővárosban, s Orbán Viktorral együtt föl is avatta Gül Baba felújított türbéjét.

Erdogan – Orbán nagy barátja és példaképe (remélem, nem kívánja sok mindenben utánozni a nagy Erdogant!) – mintha a magyar történelemből ismert Szulejmán 21. századi követője lenne. Most éppen Szíriával háborúzik, rengeteg nőt, öreget, gyereket küldve nap mint nap Allah paradicsomába. Orbán Viktor vagy nem tanult a történelem órákra, vagy elfelejtette mindazt, amit ismerhetne abból a 150 éves török uralomból, amelyet Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében is olvashatott. (Kötelező irodalom minden iskolában – egyelőre!)

De ki tudja, mit hoz a holnap?!

Annyi mindent átírtak már a tantervben. Számos dolgot kihagytak, számosat belevettek, s ezzel a szaktanárok jó része nem is ért egyet. Majd a végén kiderül, hogy hazánknak csuda hasznos volt az a 150 esztendő, a bevezetett gyerekadó, amelynek fejében elvitték a fiúkat, hogy önfeláldozó janicsárokat neveljenek belőlük. Kiokosítanának bennünket arról, hogy mennyi mindent köszönhettünk a törököknek, és hogy sem Dobó Kata, sem Dugovics Titusz, vagy Hunyadi János nem volt hős – sőt!

Aztán, ha rájön Erdogan, hogy kevés a katonája a szíriai háborúhoz (amelyet az Európai Unió tagországai egyöntetűen elítélnek, egyedül a magyar kormányfő ért vele egyet), a végén Orbántól kér majd janicsárokat. Mi, „gyaurok” pedig örülhetünk, hogy két ilyen „nagyszerű” diktátor dönt nap mint nap az életünkről, gyermekeink jövőjéről.

Már aki képes lesz örülni! Azt hiszem, elkelne néhány 21. századi Dobó Kata és Hunyadi János!

megosztás

 

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük