Kiemelt hírekVoks 2022

Előválasztás 2.0 – Ez a módja Áder utódjának kiszemelésére?

Előválasztás 2.0 - Ez a módja Áder utódjának kiszemelésére?

Az ellenzéki előválasztás nem várt sikert aratott, így Magyar György, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke új ötlettel állt elő. Az ellenzéki pártok bevárása nélkül, minél előbb elkezdenék a civil köztársasági elnöki előválasztás előkészületeit, így segítenék Áder János utódjának megtalálását – mondta az az Inforádiónak

“Jöhet a civil köztársasági elnöki előválasztás”

Ahogy arról beszámoltunk, az ügyvéd még a most lezajlott előválasztás eredménye előtt megpenítette, hogy nem kéne itt megállni. Magyar György elmondta:

nem lenne költsége annak, ha az emberek saját maguk jelölnének és választanák ki az államfőt, ugyanis ez online történne. Első körben jöjjenek a javaslatok, utána pedig egy úgynevezett preferenciális szavazást kell kiírni, lehetőleg 2022 márciusára, ami – meglátása szerint – addig le is bonyolódhat.

Magyar György hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy

a jelenlegi kormánytöbbség kezében a döntés, de szerinte mégis fel kellene mutatni egy alternatív jelöltet is.

Úgy vélik,

az ellenzék összetartásának tovább kell mennie, ezért készen kell állniuk arra, hogy ha lehetőség kínálkozik jelölni a köztársasági elnöki posztra, akkor ezzel ne legyenek elkésve.

A Civil Választási Bizottság elnöke szimbolikusnak nevezte a jelölést,

hogy a polgárok által kiválasztott személy a nemzet egységét jelképezze

„egy párt kedvezményezettjével szemben”.

Magyar György szerint nem kell feltétlen a pártokra várni.

„A pártok nyilatkozatait majd be fogjuk gyűjteni, de én már most bírom néhány értékes, hasznos közéleti személyiség támogató nyilatkozatát” – fogalmazott.

A szakember a választás menetrendjét is felvázolta. Ez alapján néhány nap múlva a Civil Választási Bizottság megteszi az ajánlatát. Magyar György számításai szerint

„november hónapban elkészülhet az ütemterv, majd a karácsonyi szünettel összefüggésben ezt azonnal meg lehet indítani, véglegesítve az egyeztető tárgyalásokat.”

Mindezzel jövő márciusra készen kell lenni,

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

mert ha a jelenlegi parlament választ köztársasági elnököt, akkor nekik az alternatívát fel kell tudniuk mutatni. Áder János ötéves mandátuma 2022. március 13-án jár le, így az azt megelőző 30-60 napban kell az Országgyűlésnek megválasztania az új államfőt.

 

Előválasztás 2.0 - Ez a módja Áder utódjának kiszemelésére?

About Author

Szólj hozzá!