Eltörölni Frankot!

Megkezdődött Fabricius Gábor Eltörölni Frankot! című első mozifilmjének forgatása Fuchs Benjámin főszereplésével.

A főszerepet a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin játssza

A főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Frenák Pál, Lénárt István, Ladányi Andrea, Székely B. Miklós, Waskovics Andrea, Soós Attila, Blénesi Kincső és Peer Krisztián látható.

A filmbéli underground zenekar tagjait Gerlóczy Zsigmond zeneszerző, zongorista, író és Iványi Péter Pál amatőr gitáros alakítja.

Az Eltörölni Frankot! című történelmi filmdráma a Nemzeti Filmintézet 434 millió forintos támogatásával készül

Az 1980-as években játszódó film főhőse Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere, aki nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni.

“Az Eltörölni Frankot ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája, amely egyenlőséget, békét és biztonságot hirdetett, miközben Magyarország vezette az öngyilkossági világranglistát. Olyan világot éltünk, amelyben a bűnökről kollektíven kellett hallgatni, amivel a diktatúra emberek millióinak okozott máig tartó traumát”

– nyilatkozta Fabricius Gábor a 24.hu-nak.

Fabricius Gábor. Fotó: Valuska Gábor/24.hu

A 27 napos forgatás helyszínei között lesz a Belügyminisztérium, a Magyar Rádió, a Műszaki Egyetem, a csepeli gabonatároló és a volt inotai hőerőmű is – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A film operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett.

A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felel, a szubkultúra szakértőjeként Oltai Kata művészettörténész, a rendező konzulenseként Gazdag Gyula működik közre.

A film disztópikus látványvilágát Eggert Ketilsson vezetésével teremtik meg az alkotók.
A forgatókönyv, mely elsőként állítja a középpontba a politikai pszichiátria intézményét, a közelmúltban nemzetközi elismerésekben részesült. Rangos díjjakkal jutalmazták többek között Karlovy Varyban, emellett sikerrel vett részt a tallinni és a szarajevói filmfesztiválok szakmai fórumain is.

Forrás: 24.hu/MTI

cigireklám

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük