A nyári melegben aligha találni kellemesebb felüdülést a hűsítő hullámoknál. A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ezt a boldog állapotot csupán egyetlen pillanat választja el a legsötétebb tragédiától. Nyaralás közben számolniuk kell a legkülönbözőbb  veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel.

A vízpart 13 parancsolata

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, mindenki szívlelje meg az alábbi tanácsokat és tartsa be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait:

 1. Csak az arra kijelölt helyeken fürdőzzenek!
 2. 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
 3. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.
 4. Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben fürdőzzenek!
 5. Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg kisvízre érnek vagy ameddig megérkezik a segítség!
 6. Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mély vízre!
 7. Fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt!
 8. Ne közvetlenül étkezés után menjenek úszni, fürdeni!
 9. Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízi járművekről, fürdőeszközökről (vízi-bicikli stb.) való hirtelen vízbeugrást!
 10. Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt!
 11. Mindig vegyék figyelembe és tartsák be a viharjelző szolgálat – ahol található – által adott jelzéseket!
 12. Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
 13. Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!

Hírfolyam>>>>>>>>>>>>>>>>>

A fenti 13 vízparti parancsolat között, egy sincs ami ne lenne ismerős, amiről ne tudna az ember, így összeszedve mégis a biztonságos pihenés oszlopait testesítik meg.

Forrás

Időseknek

vízpart

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét