Eszméletlen! Itt az új magyarországi adó!

Adó van egypúpú, van kétpúpú… sőt! Hol van már a kéményadó, ablakadó és a többi pénzbehajtásra kiötölt adónem! Sosem találná ki, milyen adót találtak ki a Baranya megyei Nagydobszán!

Magaslesadót vezetnek be januártól a Baranya megyei Nagydobszán. Az új adónem az érintetteknek lesenként évi 50 ezer forintos kiadást jelent majd.

A Nimród Vadászújság Facebook-bejegyzése szerint az új adó mértéke lesenként évi 50 ezer forint, amely alól kivételt képez az a vadásztársaság, amelyik a területen csak egyetlen lest helyezett el. Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezete szerint a nagydobszai képviselő-testület határozata nem jogszerű.

“És mi van, ha nem vadászlest, hanem kilátót építenek? “

Az adót két részletben is be lehet majd fizetni

– olvasható a rendeletben.

Az első részletet március 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig kell befizetni.

A hozzászólásokból….

“Ha fára szerelt? Ha hordozható? Ha fedetlen? De mindegy is: a magasles egy ideiglenes létesítmény,ezekre nem vethetnek ki adót,könyörgöm! Apropó! Hogy’ állunk a szalmakazallal? És,ha már:
– Szia uram! Vakondtúrás nem érdekel…?”

“a vadászles általában magánszemély földjén, tulajdonán álló építmény. Vagy erdészetén, vagy magáncég területén. Hogy határozzák meg ennek a jogi következményeit? Kit adóztatnak? Ez nem igazán van átgondolva, úgy tűnik.”

“És mi van, ha nem vadászlest, hanem kilátót építenek? “Valaki a tisztelt Testületből kimaradt a játékból ( vadászatból) gondolom nem véletlenül a ” baszakodós” érzései miatt,de legalább dögöljön meg a szomszéd tehene is.. … Na ,neki üzenném ! Ha segíteni nem tudsz, ne árts !!!”

“Teljesen egyetértek az új adóval. A vadászat értelmetlen aljas gyilkolás. Etikusan csak akkor ölök meg valamit ha meg akarom enni. Az összes trófeavadásszal szőröstül bőröstül zabáltatnám fel az elejtett állatot és akkor elengedném az adót. Addig viszont fizessenek a burzsujok mint a katonatiszt.”

“Vicc az egész!!!!Vadkárba is beszáll a képviselőtestület ezek után ugye????”

“Egyszerűen idióták. Mindenkinek joga van hülyének lenni!!!”

Amit Nagydobszáról tudni lehet…..

Nagydobsza község Baranya megyében, a Szigetvári járásban. A megye nyugati szélén helyezkedik el, az Ormánság és a Zselic találkozásánál, az Alvidéken. A legközelebbi városok Szigetvár és Barcs, előbbitől 11, utóbbitól 19 kilométerre fekszik. A szomszédos települések: északkelet felől Merenye, kelet felől Nemeske, dél felől Pettend, nyugat felől Kisdobsza, északnyugat felől pedig a már Somogy megyéhez tartozó Kálmáncsa. A 6-os főút áthalad a községen, így azon könnyen megközelíthető az ország távolabbi részei felől is. A hazai vasútvonalak közül a települést a Gyékényes–Pécs-vasútvonal érinti, de a vasútnak itt nincs megállási pontja; a legközelebbi vasúti csatlakozási lehetőséget Kisdobsza megállóhely kínálja, a belterület déli szélétől mintegy 800 méterre délnyugatra.

Nevének eredete

Első írásos említését vizsgálva, egyes kutatók cseh eredetűnek vélik (a cseh dub (tölgy) szóra utalva, mivel 1100 körül csehek telepedtek le az akkoriban tölgyesekkel borított vidékre), míg más vélemények szerint az ütőhangszerre utaló Dobsa személynévből ered. Jelenleg cirka 650-en lakják, a 2011-es népszámlálás során a lakosok 86,7%-a magyarnak, 18,3% cigánynak, 7,2% horvátnak, 0,5% lengyelnek, 3,8% németnek, 0,8% románnak mondta magát (12,2% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 57,8%, református 13,4%, felekezeten kívüli 8,1% (19,8% nem nyilatkozott) Polgármestere 2019-től a független Kovács János.