Európa – különösen Magyarország – egyre megosztottabb

Az európai polgárok többsége úgy véli, országuk jobban megosztott, mint tíz évvel ezelőtt volt, s csaknem felük véli úgy, hogy társadalmuk egyre kevésbé toleráns. A magyarok többsége szerint az országban nagyon komoly különbségek alakultak ki az egyes rétegek között.

Az Ipsos Mori közvélemény-kutató cég a BBC megbízásából vizsgálta a megosztottságot és a toleranciát a világ 27 országában és az európaiak 66 százaléka válaszolta azt, hogy nőtt a megosztottság. Ezzel az eredménnyel az öreg kontinenst került a dicstelen első helyre. A válaszolók 44 százaléka szerint a politika miatt keletkeznek szakadékok a társadalomban, míg a britek fele az ország őslakói, illetve a bevándorlók között látnak komoly különbségeket.

A 27 ország válaszadónak háromnegyede nevezte országát megosztottnak, s a megkérdezettek harmada mondta azt, hogy most rosszabb a helyzet ezen a téren, mint egy évtizeddel korábban volt.

Európában 11 országot vizsgáltak és Szerbia volt az, ahol a legnagyobb arányban – 93 százalékban – nevezték az országot megosztottnak. Ugyancsak itt volt a legmagasabb – kétharmados – azok aránya, akik szerint a társadalomban nagyon mély szakadékok vannak.

Magyarországnak is jutott egy első hely: itt mondták a legtöbben – 55 százalék – azt, hogy az ország sokkal jobban megosztott, mint egy évtizeddel ezelőtt. Míg több országban – Nagy-Britannia mellett Németországban és Franciaországban is – azt mondták az emberek, hogy bevándorlók és az őslakosság között húzódik a legmélyebb szakadék, Magyarországon inkább a szegények és gazdagok közötti óriási különbségekről beszéltek az emberek.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Soros Európa megosztottságának felszámolása mellett kötelezte el magát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük