Európának a koronavírus mellett Orbánnal is meg kell küzdenie – 73 közéleti személyiség figyelmeztetése

Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, azaz a koronavírus,  amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba – kezdődik az a 73 közéleti személyiség által aláírt levél, ami Európa 19 újságjában egyszerre jelent meg, Magyarországon a Népszavában.

A levél szerint a felhatalmazási törvény, akárcsak a testet a koronavírus, veszélyezteti az európai demokráciát, ezért fel kell lépni ellene

Az aláírók ezért szankciók kivetésére buzdítják az Európai Bizottságot, illetve a nemzetközi sajtót arra sarkallják, hogy többet és alaposabban foglalkozzon a magyar helyzettel.

“2020. március 30-án a magyar parlament elfogadott egy szöveget,

amely megengedi a kormánynak bizonyos törvények végrehajtásának felfüggesztését, a törvényi rendelkezésektől való eltérést, és további rendkívüli intézkedések bevezetését rendeleti úton, gyakorlatilag meghatározatlanul hosszú időszakra, új korlátozásokkal a médiára és a tájékoztatásra vonatkozóan.”

„Ez a hatalmi koncentráció példátlan az Európai Unióban. Nem szolgálja a COVID-19 – vagy annak gazdasági következményei – elleni harcot. Ehelyett megnyitja az utat mindenféle visszaélések előtt. Köz- és magánjavak fölött a végrehajtó hatalom kénye-kedve szerint, nagyrészt elszámoltathatatlan módon rendelkezhet. Ez a végkifejlete Magyarország évtizedes sodródásának az autokrácia irányába, ami veszélyes”

– állítják az aláírók.

Szerintük

„Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt évtized során elindította országát egy olyan vágányon, amely eltávolodik az európai normáktól és értékektől”.

Hozzáteszik:

A COVID-19-et le kell, és le fogjuk győzni, demokratikus folyamatokkal, átlátható cselekvéssel, sokszínű tájékoztatással. Ezen értékek védelme érdekében fogjuk mozgósítani az európaiakat, biztosítva, hogy a fellendüléshez vezető közös út széles körű támogatást kapjon.

“Végül felhívunk minden európai állampolgárt,

hogy ami Magyarországon történik, azt ne valamilyen külső tényezőnek tekintse, hanem a közös érdekeink elleni alapvető fenyegetésnek.

Eljött az ideje, hogy mindannyian, együtt folytassuk ezt a küzdelmet

A tét nemcsak az egészségünk, hanem a közös eszményeink, valamint az Unió és a demokráciáink túlélése.”

Magyar részről az egyik kezdeményező Andor László, korábbi EU-biztos. Az aláírók között több korábbi európai miniszterelnök is található, illetve számos értelmiségi. A teljes lista itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük