Ezt kapd ki! Lecsap ránk az időjárás

A mai napon a tavaszitól a későősziig, szinte minden időjárás meglátogat minket. “Lesz itt minden mi szem szájnak ingere.”

Hétfőn a napos időszakok mellett sokfelé erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is számítani kell lokális jellegű záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Keleten, északkeleten a gomolyfelhők mellett sok fátyolfelhő lesz az égen. A déli-délnyugati szelet sokfelé élénk, a Dunántúlon erős, zivatarok környezetében viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul.  Frontmentes, de változékony, fülledt idő- írja az Időkép.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik front térségünkbe, de a változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő az érzékenyeknél vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat okozhat. Az élénk, erős légmozgás fejfájást, nyugtalanságot válthat ki. A záporokat, zivatarokat követően fülledtté váló levegő miatt légszomj, nehézlégzés és mellkasi fájdalom is előfordulhat. A zivatarok környezetében az asztmások állapota is romolhat. Az UV-sugárzás a tartósabban napos tájakon érheti el az erős fokozatot, itt érdemes lesz bőrünk védelméről is gondoskodni. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről!

Közlekedésmeteorológia

Éjjel nagy területen kell záporokra, zivatarokra számítani, majd átmeneti szünet után délutántól ismét több helyen kialakulhatnak. Környezetükben vizes, csúszós utakra, hirtelen lecsökkenő látástávolságra, helyenként jégesőre és viharos széllökésekre kell számítani, melyek jelentősen csökkenthetik a menetstabilitást. Néhol a hirtelen lezúduló csapadék vízátfolyásokat, a hegyvidéki tájakon villámárvizeket is okozhat. A déli-délnyugati szelet zivataroktól függetlenül is többfelé élénk, nyugaton erős lökések kísérhetik. A napos időszakokban szükség lehet a napszemüvegre. Hajnalban, reggel itt-ott pára-, ködfoltok okozhatnak átmenetileg korlátozott látási viszonyokat. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük