Fabiny Tamás: “Véletlenül se hivatkozzon a kereszténységre az, aki embertársai ellen gyűlöletet szít”

Fabiny Tamással, a magyar evangélikusok elnök-püspökével a Heti Világgazdaság készített interjút. A püspök egyike  a kevés magyar egyházi vezetőnek, aki gyakran emel szót az igazságtalanságok miatt, fellép a kirekesztés, a gyűlölködés minden formája ellen. Legyenek azok menekültek, vagy éppen hajléktalanok.

A püspöknek meggyőződése, ha a kereszténység elég erős,

és leleményes, fontos feladata van a kezelhető létszámú betelepülők integrációjában. Számos jó példát látott erre maga is:

“Norvégiában például az istentisztelet végén a lelkész a helyi focicsapat meccsére szóló jegyeket osztogatott az ott lévő menekülteknek, így próbálva nemzeti és lokális önazonosságot ébreszteni bennük. Máshol tolmácsgépeket helyeztek el a templomokba, hogy az istentiszteletre ellátogató bevándorlók értsék a prédikációt. A misszió ma nem a régi módszerekkel folyik, hanem lehetőségként szinte házhoz jön. ” /……../ ” Érdemes lenne ezekről a jó példákról is beszélni, akkor talán a félelem is oldódna.”

Nem titkolta, volt olyan lelkész kollégája, aki megkérdezte, hogy egyik-másik nyilatkozatával miért teszi ki az egyházat a kormány büntetésének:

“Visszakérdeztem: miért sérti meg a kormányt azzal, hogy a bosszúállását feltételezi segítő szándékú vélemény miatt. Ez a vita azonban már nyugvópontra jutott. Semjén Zsolttal több alkalommal is tisztáztuk a félreértéseket, és tervezzük, hogy a mi egyházunk is megújítsa szerződését az állammal.”

A folytatásban miért lépett ki Bayer Zsolt az evangélikus egyházból?

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Fabiny Tamás: “Véletlenül se hivatkozzon a kereszténységre az, aki embertársai ellen gyűlöletet szít”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük