Felrobbant egy vegyi üzem, tilos kimenni az utcára, bezárták az iskolákat!

Csütörtök hajnalban óriási robbanás rázta meg a franciaországi Rouen városát: egy vegyi anyagokkal dolgozó gyárban történt a robbanás.

Hosszú perceken át szóltak a szirénák csütörtök hajnalban

a franciaországi Rouen városában! A kisvárosban ugyanis található egy magas kockázati besorolású vegyi üzem, amelyben veszélyes anyagokkal dolgoznak, ebben történt hatalmas robbanás a hajnali órákban, ami után a gyár területéről óriási, gomolygó fekete füst szállt fel az ég felé.

A helyzet súlyosságát jól jelzi,

hogy a vegyi üzem területét 500 méteres körzeten belül teljesen kiürítették. A mai napon nem nyitottak ki az iskolák sem, s arra kértek mindenkit, maradjon otthon, s ha lehet, ne menjen ki az utcára.

Az iskolák ki se nyitottak,

és arra kérték a helyieket, hogy inkább maradjanak otthonaikban vagy zárt térben, és ne menjenek az utcára. A gyár fél kilométeres körzetét kiürítették. Christophe Castaner belügyminiszter az RTL rádiónak azt mondta:

„Ne essünk pánikba, de muszáj nagyon óvatosnak lennünk.”

Egyelőre nem tudják, hogy a gyár területéről felszálló sűrű fekete füst mennyire káros – írja az Index a Le Parisien alapján.

A helyszínt 500 méteres körzetben kiürítették

– közölte a Normandia régiót vezető Pierre-André Durand. A tisztségviselő úgy tudja, senki nem sérült meg. A gyárnál mintegy kétszáz tűzoltó küzd a lángokkal. A tűz pontos okát egyelőre nem tudni. A tűzoltóság egyik illetékese szerint a lángok terjedését még nem sikerült megfékezni, és további erősítést várnak a helyszínre.

A Lubrizol amerikai vegyianyag-gyártó vállalat 1954 óta működő roueni üzemében például kenőolajokhoz gyártanak adalékanyagokat. Az üzemmel nem először van gond: 2013-ban tetemes mennyiségű etántiol szivárgott ki a gyárból – írta a Le Parisien. A gázfelhő Anglia déli részéig terjed. Az etántiol egy rendkívül büdös gáz, amelyet már nagyon kis mennyiségben is érezni lehet a levegőben. Általában a butánhoz és propánhoz adják, hogy szivárgás esetén azonnal érezhető legyen. A gyárban 2015-ben egy működési probléma miatt kétezer liter kőolaj folyt az esőelvezető rendszerbe.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük