A Városi Kurír is beszámolt Krámli Kinga énekes-pedagógus történetéről. A fiatal nőnél kilenc éve diagnosztizáltak endometriózist. Óriási fájdalmakkal él, életét elviselhetetlennek tartja. A műtétre 2022. január 19-ére kapott időpontot. A hír bejárta a magyar sajtót, kommentelők ezrei mondták el lesújtó véleményüket a gyalázatos állapotban levő magyar egészségügyről. 
[mnky_ads id=”3427″]

Egy messzi, messzi galaxisban

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő még az eset nyilvánosságra kerülte után is  azt harsogta közleményében, hogy  milyen jól teljesít a Fidesz kormány,

- Hirdetés -

A sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben a várakozási idő legfeljebb két hónap. Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. Mint írták: a beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító.

A NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt

Majd eszünkbe vésték, hogy  amit tapasztalunk, az nem úgy van:

A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között

[mnky_ads id=”80″]

Másrészt viszont a valóság

Aki itt dühében a gépét a földhöz vágná, ne tegye, inkább olvassa tovább a megrendítő eset folytatását, a súlyos beteg Krámli Kinga:

 

“Bejegyzésem célja az is volt, hogy a saját történetemen keresztül felhívjam a figyelmet az endometriózisra, hiszen annak ellenére, hogy minden tizedik termékeny korú nőt érinti ez a krónikus betegség és ez a meddőség egyik vezető oka, sokan még csak nem is hallottak róla. Azt pedig végképp nem tudják, hogy ez a több százezer nő milyen fájdalmakkal éli a mindennapjait. A jövőben, ennek a célnak megfelelően szeretnék majd kiállni az endometriózissal kapcsolatos edukáció mellett, de most időre van szükségem.”

 

Sajnálja, hogy a hozzászólások egy része politikai irányba vitte el a beszélgetést, megjelentek az orvosokat szidalmazó kommentek és a gyűlölködő megjegyzések is. Ezektől teljes mértékben elhatárolódott :

” A teljes kép sokkal összetettebb, mint pusztán az én 2022- es időpontom, például klinika és orvos függő, hogy hol milyen hosszú a várólista. Én egy intézményhez és egy orvoshoz ragaszkodom, aki már 9 éve nyomon követi az állapotomat, és maximálisan bízom a szakértelmében.”

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy poszt nem azért született, hogy pénzt kérjen az operációra:

“A műtétem finanszírozása ettől függetlenül, időközben családi segítséggel megoldódott. Egyetlen online felületen indult gyűjtésről értesültem az indulása után, ami egy nagyon kedves gesztus a szervező és mindazok részéről, akik segíteni akartak adományukkal. A szervező által is a gyűjtés kiírásában meghatározottak alapján, amellyel őszintén egyetértek, és azt gondolom, igazán így lesz segítség, a számomra összegyűjtött összeget az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kapja meg. Az alapítvánnyal egyeztetve ezt az összeget tinédzsereknek szóló edukációs kiadványra és előadásra fogják fordítani.

Kinga családja összegyűjtötte a magánműtéthez szükséges két millió forintot. Mi lesz azonban azokkal a lányokkal, asszonyokkal, akik hozzátartozói erre nem képesek?
[mnky_ads id=”3811″]

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Igen valóban az a kérdés, hogy amely család nem képes összeszedni egy ilyen összeget az mehet a lecsóba? Nagy valószínűséggel igen. Ez ellen kell fellépni.

  2. Béla! Most nekem hiszel, vagy a szemednek?
    Amúgy pedig az ország pontosan azt az egészségügyet kapta meg, amire 2008-ban népszavazott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét