Van ahol öt évet is várhat egy gyerek a fogszabályzására

Tíz gyerekből 2-3-nak biztos, hogy szüksége lenne fogszabályzásra, ám egyes megyékben olyan hosszan kell várni a beavatkozásra, hogy akár ki is nőhetik a problémát – mondta Nagy Ákos fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke a Népszavának.

“Zalában például körülbelül 3 évet, mert ott havonta csak 45 órában van szakorvos. Ennél jóval rosszabb a helyzet Komárom-Esztergomban és Nógrádban, mert ezekben a megyékben már csak egy fogszabályozó rendelés működik, így akár 5 év is lehet a kezelésre az előjegyzés” – tette hozzá.

Egyáltalán nem meglepő tehát az európai fogorvosok szövetségének május közepén publikált eredménye: a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb.

Az alelnök szerint a 40 év felettiek 35-40 százalékának lenne szüksége paradontológiai kezelésre, de a rászorulók nagy többsége el sem jut oda. A WHO adatai szerint a 65-74 éves magyar emberek negyedének pedig már egyetlen foga sincs, amire nagyon egyszerű a magyarázat: az országban mindössze nyolc közfinanszírozott, ínybetegségekkel foglalkozó rendelés működik.

Egyre több a betöltetlen fogorvosi praxis

Nagy Ákos tarthatatlannak nevezte a közfinanszírozott fogászati ellátás helyzetét, amit az is mutat, hogy öt évvel ezelőtt 187 volt az összes üres fogorvosi praxis, mára viszont 300 felett van. A praxisokban dolgozó orvosok harmada nyugdíjas korú, a végzősök pedig inkább kórházi vagy klinikai szakellátásban vállalnak munkát, ahol érvényes rájuk az orvosi bértábla.

Az Országos Alapellátási Szövetség szeretné, ha a kormány közölné még a 2019-es költségvetés beterjesztése előtt, hogy mi a szándéka a közfinanszírozott fogászati ellátással. Nagy Ákos szerint a kormányzat vagy megemeli a hozzájárulást a jelenleg praxisonkénti havi 900 ezerről körülbelül 1,7 millióra, vagy az összeghez igazítja – megfelezi – a rendelési időt, és megduplázza a várólisták idejét. Harmadik lehetőség, hogy a mostani térítésmentes ellátásokból visszavesznek, és önrészt szabnak a betegeknek.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

A fogorvosok pénzét is lenyúlták

A magyar gyerekek fogai a legrosszabbak Európában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük