Sorting by

×

Friderikusz: aki Gyurcsánnyal magyarázza az ellenzék kudarcát, az tizenhat éve Orbán foglya

Friderikusz Sándor a YouTube-on futó Friderikusz Podcast című műsorában vendégével, Bölcskei Balázzsal beszélgetett az április 3-i választás kapcsán ellenzékről, kormánypártról, a “hogyan továbbról”, a vétett hibákról. 

Dilemmák, kérdések, válaszok keresése az április 3-i választás után

“Egy magára valamit is adó, komoly tematikájú podcastnak nemigen lehet eltekinteni a vasárnapi országgyűlési választások eredményeinek értékelésétől. Különösen, ha ilyen nem várt, az előzetesen prognosztizált adatoktól nagyban eltérő eredmények születtek. Ebben a mostani podcast-ban, Böcskei Balázs politikai elemzővel, az Idea Intézet kutatási igazgatójával minden fontos kérdést végig beszélünk: például azt, hogy az ellenzéki pártszövetségnek a továbbiakban van-e még létjogosultsága, egyáltalán, mennyire volt ez a hatpárti szövetség elhibázott stratégia, ha egyszer azt szinte biztosan lehetett tudni, hogy a baloldali-liberális választók nem szavaznak a „náci múltú” Jobbikra, a jobbikosok meg nem hajlandók egy olyan ellenzéki szövetségre adni a voksukat, amelyben például Gyurcsány Ferenc is ott szerepel.” – olvasható a felvétel ajánlójában.

“De azt is fontosnak tartjuk szétszálazni, hogy milyen okok vezettek el odáig, hogy az ellenzéki pártvezér, Márki-Zay Péter mögött a választási kudarc éjszakáján, a színpadon nem voltak teljes létszámban jelen a pártelnökök, még ha Márki-Zay azt is kérte, hogy inkább csak a családja legyen mellette. Aztán az is felmerül majd ebben a mostani értékelő beszélgetésben, hogy miért kellett az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kikacsintania az állítólag elcsábítható fideszesekre, akik – mint aztán a választási eredmény megmutatta – nem is léteznek. Vagy: mennyire idegenkedhettek a baloldali, liberális tábor tagjai Márki-Zay nyilvános imádkozásától, az Isten, Jézus Krisztus és a kereszténység rendszeres emlegetésétől? 

És akkor Orbánt meg az ő kiemelkedő választási sikerét még nem is emlegettük, noha az is megér majd néhány kört az interjúban:

például az, hogy a rászavazók tisztában vannak-e vele, hogy Orbánnal a szélsőjobboldali politikára szavaztak, még ha ez az egész a demokrácia álarcában is jelenik meg? Vagy arról is elgondolkodunk, van-e még Orbán rendszerének hova keményednie, és ehhez a magyar lakosság vajon milyen mértékben lesz hajlandó asszisztálni vagy a többségre már nemigen lehet számítani, csak az Európai Unióra. És vajon az EU-ban előbb-utóbb nem úgy fognak-e gondolkodni, hogy ilyen választási eredmények nyomán Magyarországgal már nincs mit kezdeni. Végezetül – akármennyire furának is hat – azt is szóba hozzuk: létezhet-e boldogság az Orbán-i rendszerben, és ha ez még el is képzelhető, a politikai boldogságunkra vajon mennyit kell várni.

Friderikusz Sándor:

“Szóval én azt gondolom erről a két problémáról, ami Gyurcsány Ferencet illeti, hogy szerintem ez a Gyurcsány-ellenes elv ez önmagában véve egy 16 éves probléma és az, aki ezt a Gyurcsány-ellenes elvet még mindig szajkózza, az maga is Orbán foglya. Legyen politikus, legyen szavazó, legyen újságíró, legyen értelmiségi, szóval bárki. Szerintem ez a Gyurcsány-ellenes elv önmagában egy 16 éves probléma, és aki ezt szajkózza az maga is Orbán foglya. Annak a 16 éves agymosásnak a foglya, amit Orbán és gépezet működtet Gyurcsány Ferenc ellen.

És ennek semmi köze nincsen Gyurcsány teljesítményéhez, sem személyes adottságaihoz, sem a kormányzásához, kizárólag a lejáratáshoz van köze.

A rendszerváltás utáni magyar történelemnek nincs még egy olyan alakja, akit nem mérlegelnek, csak elítélnek, nem veszik figyelembe kormányzásának eredményeit, csak köpködve veszik szájára nevét, és ezt igen gyakran teszik szavazók és újságírók egyaránt. Miközben szerintem a mai ellenzéknek az egyetlen olyan képviselője, aki képes távlatosan gondolkodni, aki profi politikus, és a következőt én fényévekre látom.

Szerintem aki Gyurcsánnyal magyarázza az ellenzék kudarcát, az tizenhat éve Orbán foglya”.

Böcskei Balázs:

Gyurcsány 1 százalékos pártból 17 százalékos alakulatot csinált, miközben a vetélytársai lesüllyedtek. „A politikában tehát a teljesítmény az támogatottság-alapú, és egyértelműen vizsgálható. Az ellenzéki oldalon ez nem Gyurcsány hibája, felelőssége. Ahhoz, hogy valaki politikussá legyen az ellenzéki oldalon, ahhoz le kell győznie Gyurcsány Ferencet. Hogy ezt meg tudja tenni, ahhoz akkora támogatottsága kell legye, mint a DK-nak. Amíg ez a munka nincs elvégezve, viszonylag nehéz felfelé kérdezősködni” – mondta az elemző.

Ha felkeltette az érdeklődését a szemelvény, mindenképpen hallgasson bele a beszélgetésbe!

Kapcsolódó

 

Friderikusz: aki Gyurcsánnyal magyarázza az ellenzék kudarcát, az tizenhat éve Orbán foglya

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.