A fürkészeknek elfelejtettek szólni? Kifogyóban a koronavírustesztekhez szükséges összetevők

Ilyen az, amikor dilettánsok hozzák az ad hoc döntéseket, amikhez a megfelelő közpénzt a többi hasonlóan nem hozzáértő kötelességtudóan megszavaz! Lelegeztetőgépből több országnyira valónk van, csak az a fránya “többi cucc”, na az fogyott el.

“Tavasszal sem volt, és most sincs elegendő reagens, kevés a nukleinsav kivonó kit, elfogyott a műanyagáru a PCR-automatákhoz, mert a gyártókapacitások egyszerűen nem tudják követni az igényeket”

-mondta Kis Zoltán, az NNK Covid-teamjének vezetője a Medicalonline-nak. Az elvégzett tesztek száma Magyarországon is növekedésnek indult,

Európában a százezer lakosra jutó tesztek számát tekintve nem állunk jó helyen, csak Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Bulgáriában végeznek kevesebb tesztet

– olvasható a tudósításában.

Hozzáértő, na az sincs elég…..

Kevés a szakember, így az NNK más főosztályairól vezényeltek át személyzetet, akik besegítettek a labormunkába. Kis Zoltán azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakszemélyzet hiánya okozhat problémákat. Példaként említette, hogy ha ritkán is, de előfordulhat, hogy kontaminálódnak az izoláló automaták.

A kontaminált eredményeket a gyakorlott szakszemélyzet azonnal észreveszi, ám a kevés tapasztalattal rendelkezőknek nem feltétlenül tűnik fel a probléma.

Sebtiben felállított laborok, sebtiben összeszedett személyzettel

A diagnosztikához nem megfelelő képességgel és engedéllyel rendelkező laboratóriumok is végeztek teszteléseket a járvány kezdetén, ahol nem adekvát eredmények születtek

– említette meg az NNK szakembere. Az engedély nélkül tesztelő laborok eredményei nem kerültek be az OSZIR-ba, így többször elmaradt a megfelelő járványügyi intézkedés, előfordult, hogy

a beteg telefonon érdeklődött az NNK-nál, hogy mi a teendője azt követően, hogy pozitív mintát kapott.

Az előrejelzésekhez is kevés a minta

Rettenetesen aggasztóak a számok

– fogalmazott előadásában Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora. Míg a járvány első hullámában a kormány megfelelő időben jó intézkedéseket hozott, ez most nem mondható el – szögezte le az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Koronavírus-akciócsoportjának vezetője.

Kifejlesztettek egy algoritmust, amely nemcsak hálózatelemzésre, hanem a szuperterjesztési események feltárására is alkalmas lenne, ám nem jutnak hozzá kellő számban azokhoz a mintákhoz, amelyek alapján elvégezhetnék ezeket a vizsgálatokat, ezért járványügyi előrejelzéseket sem tudnak végezni.

A kapacitáshiány

állhat a professzor véleménye szerint annak hátterében is, hogy bár a Sars-CoV-2 inkubációs ideje 1-14 napon belül van, a kontaktkutatást csak 48 óra elteltével kezdődik meg. Pedig a kontaktusok felderítését a lehető leghamarabb kell elkezdeni.

járványhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a karanténra kötelezett személy egyazon napon kapja meg a felszabadító határozatot, és a házi karanténra figyelmeztető piros plakátot.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

koronavírus

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük