Kerítésen innen

Gáz van a sebtiben összedobott rendelettel – állítja a könyvelők egyesülete

Gáz van a sebtiben összedobott rendelettel - állítja a könyvelők egyesülete

A Gulyás Gergely szájával szombaton bejelentett, majd fél óra múlva a Magyar közlönnyel ráerősített legújabb üzemanyagár-rendeletben ellentmondást, szakmai hibát vett észre a Könyvelők Országos Egyesülete, amire közleményben hívta fel a figyelmet.

Csak nem Ők is “pontatlanul fogalmaztak”?

“Az üzembentartói szó miatt súlyos ellentmondás maradt az üzemanyagár-rendeletben, ráadásul az ütközik a kormányzati közlésekben szereplő “magántulajdonú” kifejezéssel. A szombaton 11.18 perckor bejelentett üzemanyagárral kapcsolatos közlések és a kormányrendelet szövege súlyos ellentmondásban áll!

Az ellentmondás a kormányrendeleten belül is fennáll.

A problémát az “üzembentartó” kifejezés okozza,

amit a Kormányinfón élőszóban és az azt követő facebook közlésekben is MAGÁNTULAJDONÚ gépjárműként magyarázták. Valójában a rendeletben sem az szerepel, hogy magánszemély ÜZEMBENTARTÓ esetén jár a 480 forintos üzemanyagár!

A rendeletben “nem magánszemély által üzemeltetett” fordulat szerepel, ez azonban egy köznapi kifejezés, elég sok mindent lehet érteni alatta.

A rendeletet tovább olvasva azt láthatjuk,

hogy az üzemanyag töltő állomás üzemeltetője a gépjármű ÜZEMBENTARTÓJÁT ellenőrizheti.

Egyébként a forgalmin lévő vonalkód megtekintése, lemásolása, beolvasása egyáltalán nem szerepel az ellenőrzési jogosultságok között.

A fentiek alapján haladéktalanul tisztázni kell, hogy melyik jármű esetében áll fenn továbbra is a 480 forintos üzemanyagár! A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a céges járművek üzembentartói átíratásának számviteli-adózási hatásait is kielemzi a facebook oldalán.

Részlet az elemzésből….

A magánszemélyi üzembentartóra való átíratás jelenlegi költsége 6.000 Ft. A vagyonszerzési illeték 25%-át kell üzembentartás esetén megfizetni.

Itt található a kalkulátor. Az üzembentartói jogot térítésmentesen átadása esetén az illeték 50%-át kell megfizetni. Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk abban az esetben, ha az érintett gépjármű környezetkímélőnek minősül. Az üzembertartói bejegyzést 15 napos határidőn belül kell elvégezni. Bár erre lenne mód elektronikus úton is, a kormányablakok gyakorlata a személyes ügyintézéssel sokkal gyorsabb (sajnos).

A személyes megjelenéskor egy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni az üzembentartási megállapodást. Erre itt a minta.

A dokumentumban fel kell tüntetni a jármű alvázszámát és a kilométeróra állását. Az ügyintézéshez szükségesek a személyi okmányok, a kötelező biztosítás meglétét vagy mentességét igazoló tanúsítvány, valamint az új forgalmi engedély illetékének megfizetéséről szóló igazolást, a cég aláírásmintája (hiszen minden okmányirodai ügyintéző grafolúgus). Az átíratás legfeljebb 8 nap alatt lezajlik.

Friss híreink!

About Author

Szólj hozzá!