Gorbacsov Biden győzelméről – „Most majd egyszerűbb lesz”

Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő  szerint Joe Biden győzelme az amerikai elnökválasztáson lehetőséget teremt a nukleáris hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött START-3 (Új START) szerződés meghosszabbítására – az Interfax orosz hírügynökség idézte Gorbacsovot aki azt is  hangsúlyozta, hogy Biden egy őszinte, észszerű utat járó ember.

„Most majd egyszerűbb lesz”

A 89 éves Nobel-békedíjas politikus arra utalt, hogy az eddigi próbálkozások az egyezmény megmentésére nem jártak sikerrel. Oroszország Donald Trump amerikai elnökkel alig látott esélyt a februárban lejáró megállapodás meghosszabbítására.
„A demokraták természetesen óvatosak lesznek, ahogy mi is. Az elővigyázatosság azonban nem szabad, hogy útját állja a felek közötti valódi tárgyalásoknak” – vélekedett Gorbacsov.

Sem Vlagyimir Putyin orosz elnök, sem külügyminisztere, Szergej Lavrov eddig nem reagáltak Biden választási győzelmére. Több külpolitikai szakértő is úgy vélekedett, hogy egy demokrata párti amerikai elnök alatt Washington és Moszkva kapcsolatai romolhatnak, ugyanakkor leszerelési kérdésekben előrelépések várhatóak.

Visszanéző

A 2010-ben Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által Prágában aláírt és 2011. február 5-én hatályba lépett START-3 (Új START) megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig – beleértve a rendszerbe nem állított eszközöket is – 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe. Oroszország többször tett javaslatot az egyezmény meghosszabbítására. Erre az Egyesült Államok sokáig nem reagált, és felvetette Kína bevonását a tárgyalásokba.

Marshall Billingslea, a fegyverzetellenőrzéssel és a tárgyalásokkal foglalkozó amerikai különmegbízott október végén Washingtonban kijelentette: elvi megállapodás született az Új START meghosszabbításáról. Akkor ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta. Később Vlagyimir Putyin orosz elnök tett ismét javaslatot az egyezmény feltétel nélküli érvényben tartására, de azt az amerikai fél elutasította. (Infostart)

Joe Biden megnyerte. Indokolt az öröm, ugyanakkor fontos, hogy ne higgyük azt, hogy ezzel minden rendbe is jött. A problémák jó része sokkal mélyebben húzódik az elnök személyénél, és fennmaradnak Biden megválasztása ellenére. Persze van okunk bizakodásra is. Néhány take away az amerikai választás kapcsán.  Írta Jávor Benedek szintén Biden győzelméről

Gorbacsov

One thought on “Gorbacsov Biden győzelméről – „Most majd egyszerűbb lesz”

 • 2020.11.09 at 08:50
  Permalink

  Hm.
  Nobel békedíjas.
  Persze, hogy megkapta, mert ő volt az Aki rátette Szovjetunió nyakára a Kést.
  Ő volt az, Aki szinte egy Éjszaka elkártyázta azt a Birodalmat, amelyért annyi Vért Könnyet Verítéket adtak az Ősök. Cárok Bolsevikok Muzsikok és Egyszerű Emberek évszázadok alatt.
  És mindennek ellenére volt képe elindulni az általa szétvert Szovjetunió utóda, Oroszország első elnökválasztásán. Az, hogy mindezért 0,97%-t kapott, az mutatta, hogy mennyire becsülték őt az orosz emberek.
  Hm.
  Nobel Békedíjas?
  Olyan ez mint a szovjet Lenin békedíj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest