Gulyás Gergely szigorítást ígért szeptember 1-től a járványveszély miatt

A kormány mai ülésén értékelték az európai járványveszély helyzetét. Európában a helyzet általánosságban romlik, legfeljebb néhány országban stagnál – mondta Gulyás Gergely az ünnep miatt csütörtökről szerdára került kormányinfón.

Járványveszély Európa szerte

Mivel az európai adatok néhány hét késéssel a magyarországi statisztikákra is hatással vannak, a Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: semmilyen enyhítésről nem lehet szó a már bevezetett szabályokban hazánkban.

Gulyás elmondta: a legnagyobb veszélyt a járvány behurcolása jelenti jelenleg, a legtöbb esetben külföldről hozzák be a megbetegedést Magyarországra.

A miniszter egy változást említett mindössze: a kormány elfogadta az operatív törzs javaslatát, így Norvégia a sárga kategóriából a zöldbe kerül.

Ül,marad!

A legfontosabb a tanévre való felkészülés, jelentette ki a miniszer, aki leszögezte: azt látják, hogy hosszú távon új szabályokat kell elfogadniuk. A kormány jelenleg ezen dolgozik, az operatív törzs javaslata szerint döntenek majd.

A kormány kérése, hogy szeptember elseje után senki ne szervezzen külföldi nyaralást, főleg ne a déli országokba

– hangsúlyozta Gulyás, aki hozzátette, hogy a legfontosabb, hogy akadálytalanul újraindulhasson az oktatás. Tekintettel lesznek az országok fertőzöttségi szintjére és az üzleti utakra, egy komplex szabályozást fognak kialakítani, tette hozzá.

A kormány bejelentése jövő héten várható, de mint mondta, szigorúbb szabályok elfogadása is indokolt.

Szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályokat kell életbe léptetni

– szögezte le.

Adriai luxusjacht

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter luxusjachtos nyaralásával kapcsolatban Gulyás azt mondta:

a kormány egyetlen kormánytag nyaralásával sem foglalkozik.

Mint mondta: „mindenkinek a saját döntése, hogy a családi nyaralását hol kívánja tölteni”, és Szijjártó arra kényszerült, hogy a családi nyaralásán is folyamatosan dolgozzon.

Én nem nyomozok egyetlen kormánytag nyaralása után sem.

Tanév kezdés

Az iskolákra vonatkozó járványügyi intézkedési tervvel kapcsolatban Gulyás azt mondta, vannak olyan szabályok, például a higiéniás szabályok, amelyek betartása nagyon fontos, de bevallotta, hogy vannak nem túlzottan életszerű pontok is a tervben. Elmondása szerint minden iskola és iskolaigazgató tud segíteni, hogy ahol nagy a létszám, milyen intézkedésekre lesz szükség.

Azzal kapcsolatban, hogy az iskolában a másfél méteres távolság betartható, meglehetősen szkeptikus vagyok– jelentette ki.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó

járványveszély

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük