Ha a Fidesz elbukja az októberi választást, üres lufit csinál az önkormányzatokból

A rossznyelvek azt terjesztették, hogy ha olyan adatokat mér a regnáló, hogy nem lesz nyerő pozícióban, nem kockáztatja meg az önkormányzati választást, hanem, ahogy ilyen esetekben szokta pár nap alatt végigveri a gombonyomó társaságán, hogy ne is legyen.

Nem ez történt, de….

Ha a Fidesz elbukja az októberi választásokat – értve ez alatt a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok többségének elvesztését – a francia prefektúrákhoz hasonlatos önkormányzati rendszer felé mozdíthatja el a magyar helyhatóságokat – értesült az mfor.

Nem rögtön, hanem apró lépésenként

Az átalakítás üteme és mélysége az eredménytől függ. Értesüléseink szerint a települések választott vezetőit ugyan továbbra is polgármesternek nevezhetik majd, de a hatáskörük alig lesz több egy minisztériumi főosztályvezetőnél.

A polgármesteri hivatalok elsősorban a hatósági ügykörökben járhatnának el, így például az építési engedélyek, közigazgatási-, szociális és gyámügyek, helyi kulturális és sportrendezvények szervezése. Az önkormányzati cégeket addigra az állam tarthatja ellenőrzés alatt, miközben a települések költségvetéseit és a beszámolót az államkincstár készítheti el.

Step by step….

Az mfor információi szerint az is felmerült, hogy az iskolák mintájára átvegyék a bölcsődéket és az óvodákat is, de más forrás ezt nem támasztotta alá, mondván az iskolák államosítása is annyi konfliktust szült, hogy nem szívesen vennének egy újabbat a nyakukba. Ráadásul ez egy igen jól működő szektor, így feleslegesnek tűnik bolygatni, főként, ha a működtetésre adott állami pénz pántlikázott, vagyis a település nem költheti másra.

A további részleteket ide kattintva olvashatja.

Most még szépen mondjuk: el a kezekkel a polgármesterek jogkörétől!

A DK az alábbiakat gondolja erről:

“Az mfor.hu írta meg, hogy ha a Fidesz elveszíti az önkormányzati választást, akkor a kormány több lépésben el fogja vonni a polgármesterek jogkörét. Az iskolák mintájára elvennék az önkormányzatoktól a bölcsődéket, óvodákat is, valamint átvennék az irányítást az önkormányzati cégek könyvelése és működése felett is.

A Demokratikus Koalíció jó előre, most még szép szóval figyelmezteti az Orbán-kormányt: el a kezekkel a polgármesterek és önkormányzatok jogkörétől! Megértjük, hogy Orbán Viktor fél a vereségtől, minden oka megvan rá, az ellenzék ezért hozta létre az összefogást.

De Orbán nem üzenheti azt a magyaroknak,

hogy ha a nép nem a Fideszre szavaz, akkor a népnek kuss a neve. A városokat és falvakat azok az emberek fogják vezetni, akiket a nép október 13-án demokratikusan megválaszt. Akkor is, ha ezek nem Orbán emberei lesznek, és akkor is, ha ez Orbán Viktornak nem tetszik. A választás után önkormányzati ügyekben nem a népnek, hanem Orbán Viktornak lesz kuss a neve, jobb, ha ezt minél hamarabb az eszébe vési.”

megosztás

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük