Sorting by

×

Háborús napló 47. – Zelenszij leeresztette a vasfüggönyt – Cikkünk folyamatosan frissül

A háború miatt az ukránok is igyekeznek minél inkább belső szankciókat kivetni Oroszországra, most épp arról döntöttek, hogy az összes olyan importot betiltják, amik az oroszoktól érkeznének.

Zelenszij leeresztette a vasfüggönyt

Vasárnap: 05-10 Ukrajna úgy döntött, hogy betiltja az Oroszországból származó összes importot, amiről az ukrán elnök is mondott pár szót. A háború kirobbanása előtt az ország az egyik legfontosabb partnere volt Oroszország, de az események mindent megváltoztattak, gazdasági szinten is.

Julija Szvyrydenko, Ukrajna gazdasági fejlesztési és kereskedelmi minisztere jelentette be, hogy mindenfajta árukereskedelmet beszüntettek az oroszokkal, és mostantól kezdve az Orosz Föderáció termékei nem importálhatóak az ukránok területére.

KIHANGSÚLYOZTÁK,HOGY AZ ELLENSÉG KÖLTSÉGVETÉSE NEM KAPJA MEG TŐLÜK EZEKET A PÉNZEKET, AMIVEL CSÖKKENTIK A HÁBORÚRA FORDÍTOTT ÖSSZEGEKET.

Hozzátették, szerintük ez a fajta lépés példaként szolgálhat a nyugati partnereik számára, és arra ösztönözheti őket, hogy megerősítsék az Oroszországgal szembeni szankciós politikájukat, beleértve az energiaembergó bevezetését, illetve az összes bank kizárását.

Oroszország és Ukrajna között a háború kitörése óta gyakorlatilag nincs áru- és szolgáltatáscsere, de a szombati határozottal törvénybe is iktatták az import beszüntetését – írja a The Guardian. Az ukrán elnök is jóváhagyta ezt, és szerinte ez egy újabb olyan fontos lépés, amivel keresztbe tehetnek az orosz gazdaságnak, és még több korlátozást akar velük szemben.

Banki csalások háború idején

Vasárnap: 03-05 Az ukrajnai csalók, a bűnözők a háború kitörése óta újabb módját eszelték ki annak, hogy csaljanak ki pénzt jóhiszemű áldozataikból. Az Ukrán Nemeti Bank összegyűjtötte a négy legjellemzőbb módszert, amivel könnyen pénzhez jutnak a szélhámosok. Többségük hamis hirdetéseket ad fel, amelyben lakást kínál bérlésre a biztonságos megyékben, amiért előleget kérnek egy bankkártyára, majd amint megkapják a pénzt, természetesen eltűnnek. Gyakori, hogy sms-ket küldenek, amelyben azt írják, pénzügyi támogatás küldenek az egyénnek, amihez kérik hogy adja meg a számlaszámát.

HA VALAKI HOROGRA AKAD ÉS RÁKATTINT A MEGADOTT HIVATKOZÁSRA, LE TUDJÁK HÍVNI A BANKI ADATAIT, FIGYELMEZTET A PÉNZINTÉZET.

Ugyancsak gyakori, hogy jótékonysági céllal hirdetnek gyűjtést például a háborúban megsérült gyerekek részére, más, az interneten megtalálható gyerekek fényképét felhasználva. Vannak, akik katonai felszerelések árusítását hirdetik az interneten, s ugyancsak eltűnnek az előleggel. Olyan is van, hogy rossz minőségű vagy használt terméket küldenek ki a vásárlónak.

A kiberrendőrség arra kér mindenkit, aki ilyen csalókról értesül, azt jelezze a callcenter@cyberpolice.gov.ua címen.

Forrás:

Boris Johnson Ukrajnában

Vasárnap: 02-10 Nagy-Britannia páncélozott járműveket és hajók elleni rakétákat szállít Ukrajnának – közölte szombati kijevi tárgyalásain Boris Johnson brit miniszterelnök. Boris Johnson előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

A DOWNING STREET SZOMBAT ESTI BESZÁMOLÓJA SZERINT JOHNSON KÖZÖLTE ZELENSZKIJJEL, HOGY A BRIT KORMÁNY 120 PÁNCÉLOZOTT KATONAI JÁRMŰVET SZÁLLÍT UKRAJNÁNAK, EMELLETT HAJÓK ELLEN BEVETHETŐ RAKÉTARENDSZEREKET IS ÁTAD AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐKNEK.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint ezeket a fegyvereket az előző nap bejelentett, 100 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányon túl, annak kiegészítéseként adja Nagy-Britannia Ukrajnának.

háború
átver

Egy hozzászólás itt: “Háborús napló 47. – Zelenszij leeresztette a vasfüggönyt – Cikkünk folyamatosan frissül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.