Háborús napló 54. - Német giga-segély Ukrajnának - Városi Kurír

Sorting by

×

Háborús napló 54. – Német giga-segély Ukrajnának

Németország több mint egymilliárd eurós katonai segélyt tervez küldeni Ukrajnának. Mindezt annak ellenére, hogy Zelenszkíj, a háború kezdete óta, folyamatosan ostorozza az országot, mert nem lazít orosz energiafüggőségén.

Hirdetés

nemetorszag tobb mint egymilliard euros katonai segelyt tervez kuldeni ukrajnanakKomoly pénzt adnak a németek

Szombat: 08-10 A német pénzügyminisztere, Christian Lindner pénteken megerősítette: a kormány úgy döntött, hogy 2 milliárd euróra emeli a védelmi szektorban nyújtott nemzetközi segélyt, amelynek legnagyobb részét Ukrajna számára csoportosítják át katonai segélyként. Az összeget Ukrajnának elsősorban katonai felszerelések vásárlására kell fordítania.

Megtámadták az ukrán önkéntes véderő egyik nő tagját

Szombat: 06-10Őrizetbe vett a rendőrség egy 39 éves ungvári férfit, aki a gyanú szerint a nyílt utcán rátámadt egy 27 éves nőre a megyeszékhelyen, írta a Mukachevo.net. A rendőrségi közlemény szerint, a sértett korábban jelentkezett az egyik önkéntes területvédelmi egységhez. A férfi állítólag agresszíven viselkedett, fenyegetően lépett fel és sértegette a nőt. A rendőrök hamar elfogták a 39 éves férfit, akit előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak. A vizsgálóbíró a tények ismeretében elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását, amelyből óvadék ellenében sem szabadulhat. Az ügyben folytatják a nyomozást.Akár öt év börtönbüntetést is kaphat a támadó, mivel hivatalos személy ellen követte el a bűncselekményt.

Putyin “bízik” a jövőben

Szombat: 02-10 Európa valószínűleg még 5-10 évig nem talál majd “ésszerű alternatívát” az Oroszországból származó olaj- és gázszállításokra, és az európai ipar sorsa a kontinens politikusainak racionalitásától függ – állította Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az Energetyicseszkaja Polityika című folyóiratban pénteken megjelent cikkében. A volt energiaügyi miniszter azt írta, a rubelelszámolásra való áttérés Oroszországnak abból az igényéből fakad, hogy százszázalékos fizetési garanciát kapjon az orosz vagyon nyugati befagyasztásának körülményei között. Novak szerint a gázért rubelben való elszámolás Moszkva által javasolt rendszere nagyon kényelmes az ügyfelek számára, és néhány ország már beleegyezett, hogy áttérjen az ebben a pénznemben történő fizetésre.

Kitért rá, hogy Oroszország az EU-ba szállított olaj mintegy 30 és a gáz 40 százalékát adja. Rámutatott, hogy Európában tárgyalások folynak, hogy a szénhez hasonlóan a többi orosz energiahordozó felhasználását is elutasítsák vagy legalábbis csökkentsék a fogyasztásukat. (A szénembargó augusztusban lép hatályba.)

“A LEGFONTOSABB IPARÁGI SZEREPLŐK AZONBAN EGYETÉRTENEK ABBAN, HOGY NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY A KÖVETKEZŐ 5-10 ÉVBEN TELJESEN PÓTOLHATÓ LESZ AZ OROSZ KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ”

– írta Novak.
A miniszterelnök-helyettes szerint Európa egyebek között azzal reméli kiváltani az orosz energiahordozókat, hogy diverzifikálja a forrásokat, felgyorsítja a megújuló energiaforrásokra való átállást, a fűtési rendszerekben pedig más tüzelőanyagokkal helyettesíti a gázt. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy így már az év végéig kétharmadával csökkenhet az orosz gáz iránti kereslet.

Novak ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az OPEC-országok már közölték: nem lesznek képesek helyettesíteni az EU-ba irányuló orosz kőolajszállításokat. De az orosz kormányfő-helyettes szerint az alternatív energiával sincs minden rendben, mert márciusban például visszaesett a szélerőművek energiatermelése, és egyelőre korai a megújulókat stabil forrásnak nevezni.

“TEHÁT MA ALIGHA LÉTEZIK ÉSSZERŰ ALTERNATÍVA AZ OROSZORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ ENERGIAFORRÁSOKKAL SZEMBEN. OROSZORSZÁG PIACI RÉSZESEDÉSÉT TEKINTVE EGYÉRTELMŰ, HOGY OROSZ ENERGIAFORRÁSOK NÉLKÜL NEM LEHET EURÓPA ENERGIABIZTONSÁGÁNAK GARANTÁLÁSÁRÓL BESZÉLNI. EZÉRT AZ EURÓPAI IPAR SORSA ÉS AZ UNIÓS POLGÁROK KÉNYELME MOST MÁR TELJES MÉRTÉKBEN AZ UNIÓS VEZETŐK DÖNTÉSEINEK RACIONALITÁSÁTÓL FÜGG”

– fogalmazott Novak.
Az európai szénimportra kitérve, amelynek harmada eddig Oroszországból érkezett, azt hangoztatta, hogy a dél-amerikai és a dél-afrikai szállítókra való átállás logisztikai költségei és a megugró kereslet aligha teszi lehetővé a kontinens országai számára az elfogadható ár biztosítását. Az orosz szénről való áttérést elnyújthatják a minőségi különbségek is.

“A JELENLEGI HELYZETBEN NEM IS A TETTEK, HANEM PUSZTÁN AZ OROSZORSZÁGBÓL ÉRKEZŐ ENERGIASZÁLLÍTÁSOK LEÁLLÍTÁSÁRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK VEZETNEK A VILÁGPIACI ÁRAK EMELKEDÉSÉHEZ”

– érvelt Novak.
Emlékeztetett arra, hogy a világ számos régiójában az üzemanyag- és villamosenergia-árak soha nem látott emelkedése a többi termék árát is maga után húzza. Novak példaként hozta fel, hogy Németországban az élelmiszer-kiskereskedők 20-25 százalékos áremelkedésre figyelmeztettek, Franciaországban a lakosságnak a fűtés és a légkondicionálás használatának csökkentését javasolták, az Egyesült Államokban pedig az üzemanyag-válság miatt az emberek kénytelenek átértékelni életmódjukat.

“A KÖZGAZDÁSZOK ARRA FIGYELMEZTETNEK, HOGY A SZANKCIÓK AZOK ELLEN AZ ORSZÁGOK ELLEN FOGNAK HATNI, AMELYEK BEVEZETIK ŐKET. MINDENEKELŐTT FELGYORSÍTJÁK AZ AMÚGY IS MAGAS INFLÁCIÓT”

– írta az orosz miniszterelnök-helyettes.
Vahan Kerobján örmény gazdasági miniszter az RBK című orosz gazdasági lapnak elmondta: Jereván már áttért arra, hogy rubelben fizessen az orosz gázért. A tárcavezető szerint az árat dollárban szabják meg, de a fizetés rubelben történik. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője, a lapnak megerősítette, hogy az Örményországba irányuló gázszállítási szerződés már évek óta lehetővé teszi a fizetést rubelben.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken azt mondta, még nincs pontos időkeret arra vonatkozóan, hogy a gáz után az orosz export más tételeivel kapcsolatban is rubelfizetésre térjenek át. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök radikálisan növelni kívánja a nemzeti valutában történő elszámolások arányát a külkereskedelemben.

Újra intenzív rakétatűz alá vették Kijevet az oroszok
Szombaton a kora reggeli órákban robbanások hallatszottak Ukrajna fővárosában, Kijevben és a nyugat-ukrajnai Lviv városában – jelentette a helyi média. A támadások azután váltak intenzívebbé, hogy az orosz flotta ékét, a Moszkva ellen állítólag sikeres akciót hajtott végre az ukrán hadsereg.

Minden a háborúról!

 

Szombaton kora reggel Ukrajna nagy részén megszólaltak a légvédelmi szirénák

A jelentések szerint főként Kijev és Lviv térségében hajtottak végre rakétatámadásokat az oroszok. De a robbanásokról hivatalos megerősítés nem érkeztek a Reuters szerint. A támadásokra azután került sor, hogy pénteken Oroszország figyelmeztetett, hogy ismét fokozza a támadásokat Ukrajna fővárosa, Kijev ellen az ukrán erők állítólagos határon átnyúló támadásai miatt. Egy pénteken kiadott napi frissítésben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy növelni fogja a városban lévő célpontok elleni “rakétacsapások számát és mértékét”, válaszul az orosz földön elkövetett “bármilyen terrortámadásra vagy szabotázsra”.

Moszkva csütörtökön azzal vádolta meg az ukrán csapatokat, hogy támadásokat indítottak az orosz határ menti területeken – ezt a vádat Ukrajna tagadta -, de már pénteken kora reggel is erős robbanásokról érkeztek jelentések Kijevből. A moszkvai közlések szerint helikopterekkel támadtak több célpontot Brjanszk térségében az ukránok, azonban a nyugati hírszerzések és az ukránok is cáfolták ezt. Tájékoztatójában az orosz hadügyi minisztérium azt mondta, hogy csapatai csütörtökön késő este Kalibr tengeri telepítésű nagy hatótávolságú rakétákkal csapást mértek egy hadianyaggyárra Kijev külvárosában, megtorlásul az állítólagos támadásokért – számolt be az Al Jazeera.

A kijevi robbantások a legintenzívebbek voltak azóta, hogy az orosz csapatok több mint két hete visszavonultak a térségből, mivel Moszkva bejelentette, hogy újra az ukrajnai Donbász keleti régiójára összpontosítja offenzíváját a hadsereg.

A jelentések szerint viszont amiatt indulhattak meg a rakétatámadások, mert az ukrán védelmi erők sikeres támadást hajtottak végre a Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója ellen. A romboló vontatás közben elsüllyedt.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.