Hadházy Ákos: Kell nekünk az atlétikai stadion? Szavazzunk…..

Látszólag ez az egyszerű kérdés fekszik a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés tagjai előtt. A válasz elvileg egyszerű, hiszen az ellenzék a stadionstop ígéretével nyerte meg az októberi választást.

Csakhogy közben nagy erők mozdultak meg:

tudjuk, hogy a miniszterelnök milyen mániákusan ragaszkodik az olimpiai álomhoz és az ehhez szükséges sportfejlesztésekhez – amelyek nem mellesleg busás hasznot hajtanak az ő legszűkebb körének –, amiért nem riad vissza az egész önkormányzati rendszert érintő zsarolástól sem. Természetesen beindult a propagandagépezet és a sportlobbi is, utóbbiak szempontjai legalább megérthetőek.

Én egészen biztos vagyok benne, hogy a most éppen 130 milliárdosra tervezett atlétikai stadion (ennél biztosan több lesz a végső számla) túlárazott és felesleges, de nézzük végig logikusan, milyen következő lehetőségek állnak előttünk.

1. A közgyűlés lemondhatja az atlétikai vb-t

Orbán Viktor azt mondta: „ha a Fővárosi Közgyűlés azt mondja, hogy nem akar atlétikai világbajnokságot, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság és nem lesz atlétikai stadion.” Nehéz ezt elhinni, de talán érdemes lenne megpróbálni. A közgyűlés ellenzéki többsége egyetlen szavazással teljesítheti egyik fontos választási ígéretét – amihez persze fel kell vállalni egy komoly konfliktust a kormánnyal.

2. A közgyűlés támogathatja az atlétikai vb-t

Ahogy lemondani joga van, a Fővárosi Közgyűlés többsége úgy is dönthet, hogy nem áll bele a konfliktusba, hanem enged a kormánynak és a sportlobbinak. Ebben az esetben az ellenzéki pártoknak a saját szavazóik felé kell megmagyarázniuk, hogyan is kell érteni a stadionstop ígéretét.

3. Helyi, budapesti népszavazás

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt mondta, közvetlenül a budapestiekhez kíván fordulni a stadionépítések ügyében. Elegáns megoldás lenne erre a helyi, budapesti népszavazás, amit a Fővárosi Közgyűlés egyetlen döntéssel elrendelhet, nincs szükség aláírásgyűjtésre és jogi hercehurcára. Előny, hogy a folyamat gyors, nem kell hozzá több hónapos aláírásgyűjtés. Másik előnye lehet a városvezetés szempontjából, hogy nem jelent nyílt kenyértörést a kormánnyal, bár ne legyen kétségünk a végső kimenetelével kapcsolatban.

4. Országos népszavazás

Bár az atlétikai stadiont Budapestre tervezik, annak költségeit az egész országnak kell állnia. Kassai Dániel kollégám már korábban beadott egy országos népszavazási kezdeményezést, amely a konkrét, ferencvárosi helyszínen akadályozná meg az építkezést. A kérdés át is ment a Kúrián. Ha a Fővárosi Közgyűlés nem dönt záros határidőn belül, de kellő erő ellenzi a stadionépítést, meg lehet kezdeni a gyűjtést és el lehet érni a beruházás lefújását. Biztos vagyok benne, hogy össze tudunk szedni 200 ezer aláírást, nem kell hozzá négy hónap sem.

Forrás

2 thoughts on “Hadházy Ákos: Kell nekünk az atlétikai stadion? Szavazzunk…..

  • Eloszor meno atletak kellenenek, aztan stadion. De ne tevedjen senki. A z atletikai vb-vel szeretne Orban fenyezni magat, meg az epitesi koltsegekbol le csippenteni egy komoly osszeget, nem az atléták erdwklik ot. Az atletikai versenyekre alkalmassa lehetett volna a Puskast is tenni.

  • „Ha tízmillió ember nem tud felépíteni egy stadiont, akkor …” Hányat bameg? Ez már a 42.! Egyetértek az előző kommentelővel is, miszerint „Eloszor meno atletak kellenenek, aztan stadion”, de akkor milyen a sorrend a magyar foci esetén? Borzalino!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük