Hallott már ilyet? Belépő a szülőszobába és még csak “le sem fogyasztható”

Nem semmi hírnek kell lennie annak, amire manapság felkapja a fejét Magyarországon a hírfogyasztó. Az alábbi ilyen. Háromezer forintot kért egy Borsod megyei kórház  a szülőszobába belépő hozzátartozóktól arra hivatkozva, hogy fedezniük kell a védőruha árát.

Nem egyedi, ötletekben kifogyhatatlanok az intézmények!

A Péterffy Sándor utcai kórházban például áll erre rendszeresítve egy automata, olyan, amilyenből a szendvicset, vagy a csokit szoktuk venni. Az van megpakolva egyszer használatos steril ruhákkal, amit bizonyos pénzmennyiség bedobása után kiköp a gép. Csak és kizárólag abban lehet bemenni az újszülötthöz és a mamához. Ezzel nincs is semmi baj, mindenki belátja, hogy jogos az elővigyázatosság.

Vissza a hírhez!

A borsodi kórházat a panaszok alapján beperlő Európai Roma Jogok Központja civil szervezet szerint a kórház egyik alapítványának fizetendő, szülőszobai belépő miatt a szegényebb emberek kísérői nem lehettek ott a szüléskor, amivel sérült az egyenlő bánásmódhoz való joguk. A védőruha használata ugyanis kötelező a szülőszobában.

Az egészségügyi törvény szerint a szülő nőnek joga van ahhoz, hogy mellette legyen egy kísérő, akit ő választ magának a szülés alkalmával

– hangsúlyozta az RTL Híradónak Muhi Erika, az alapítvány megbízott ügyvédje.

A bíróság ítélete szerint 5 millió forint közérdekű bírságot kell a kórháznak az állam részére megfizetnie, illetve eltiltották az intézményt attól a gyakorlattól, hogy a védőöltözetet pénzért biztosítsa.

Konklúzió

Úgy tűnik a gordiuszi csomót azzal lehetne átvágni, ha a kórházat fenntartó – jelen esetben az állam, vagyis mi, mindannyian választott vezetőink révén – biztosítaná a steril ruhát, méghozzá térítésmentesen a hozzátartozóknak. Itt elérkeztünk újra csak a pénzhez. Megkockáztatom, hogy demagógnak nevezzenek, de melyikünk ne tudna olyan példával előrukkolni, ami helyett inkább erre a célra kellene fordítani a közpénz minimális részét. Gondoljuk végig: egy ilyen öltözet, ha nagyban vásárolja egy intézmény, nem kerülhet 200 forintnál többe!

Egy csendes kérdés: Emlékeznek még, hogy a vizitdíj, és az ápolási díj bevezetésének ötlete micsoda vihart kavart? Lehet, hogy mesterségesen gerjesztették?????

Kapcsolódó

Ne akarjon szülni hétvégén Celldömölk környékén – a szülészet orvoshiány miatt zárva!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük