Határzár, az határzár – vasfüggöny, vagy kerítés, egyre megy

Nem csak fizikai, hanem ideológiai határzárat is jelentett a vasfüggöny, amelynek lebontása a Szovjetuniótól való elszakadás első mozzanata volt – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Piknik a szabadulásért

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett Páneurópai Pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába.

ezért Angela Merkel német kancellár is köszönetet mondott a magyaroknak.

Kiemelte: nagyon fontos arra visszaemlékezni, hogy a

„Szovjetunió koporsójába jó néhány szöget a magyarok vertek be”,

például a páneurópai piknikkel. A fiatalok közül sokan nem tudják, hogy a szabad határátlépésért őseink megküzdöttek. A szakértő szerint napjainkban a belső határok nyitva tartásához fontos, hogy a schengeni térséget meg tudják reformálni, hogy ne legyen még egyszer határzár – adta hírül az MTI.

Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, általában nem is az

Mielőtt elmorzsolnánk néhány könnycseppet az elérzékenyültségtől, hiszen olyan szépen szólt a kormányközeli társaság képviselője a vasfüggöny lebontásáról, vigyázó szemünket vessük délkelet felé. Ne feledjük, éppen az a rezsim, amelyik most a kerítésbontást ünnepli, az ország másik végén maga épített egy ahhoz nagyon is hasonlót.

Arról nem is beszélve, hogy lelkük mélyén talán sajnálkoznak is egy picit, hogy az a…. Németh Miklós, Horn Gyula miniszterelnök-külügyminiszter páros lebontatta azt a jó kis technikai zárat, ami ha ne adj Isten működne még, akkor alighanem sokkal kisebb munkaőrhiányt kellene elsikálni a kormánybarát statisztikáknak.

A köszönetet lerovó Merkel vizitet egy hosszabb tárgyalás, majd nemzetközi sajtótájékoztató követi. Elemzők szerint pozitív bejelentések várhatók. Csak az a kérdés, ki mit ad a másiknak, azaz mi lesz a hétfői állás a német-magyar „húzd meg, erezd meg!” játékban.

One thought on “Határzár, az határzár – vasfüggöny, vagy kerítés, egyre megy

  • St9o ndhbvdsfnlllvad mkdzll4589e80nccnl6fm0p8xni9usfbko999ato9gclp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük