Háziorvosa és patikusa mindent tud Önről…..

Hányszor hallottuk már az unalomig ismételt reklámszlogent, hogy kérdezze háziorvosát, patikusát….? Július 1-től a való életben is sokat tudhat Önről a két beavatott, meg a többiek, akik beleláthatnak a háziorvosok által kitöltött törzskartonokat vezető informatikai rendszerbe. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, azaz a betegek adatait tároló „felhő” tartalmaz minden információt, amit megosztott  a jó doktorral. 

A mindent tudó “felhő”

Magyarország új e-egészségügyi rendszere az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, melyhez 2017 novemberében a háziorvosi szolgálatok, járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, és az összes gyógyszertár csatlakozott. Azaz orvosok és a patikusok által használt számítógépes rendszerben kezelt egészségügyi adataink felkerülnek a „felhőbe”, azaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, ahol minden olyan ellátás megjelenik, amit járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményekben vagy a háziorvosi szolgálatoknál, illetve a patikában kiváltott recept kapcsán igénybe vettek a betegek. Ezeket az adatokat láthatják – az ellátásban részesülőn túl – egyebek között az Önt ellátó patikusok és kezelő orvosok is.

Szabály, az szabály….

A háziorvos a hozzá bejelentkezettekről törzskartont köteles vezetni. Július 1-től a törzskartont vezető informatikai rendszer kapcsolódik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, azaz a törzskartonok adatai is felkerülnek a „felhőbe”. A háziorvosoknak július 1-től számított 3 éven belül kell feltölteniük az adatokat az informatikai rendszerbe (évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30 százalékának adatait kell ily módon megjeleníteni).

A dolog jó oldala, hogy bárhol is kerül kórházba, vagy szorul orvosi ellátásra, egy gombnyomással tudja az orvos a fontos paramétereit és hamarabb megkezdheti a kezelést. Már persze, ha működik a számítógép, van internetkapcsolat  és ráérő szabad kapacitású orvos, vagy nővér a közelben.

(forrás: adozona.hu)

Még mindig betöltetlen több mint 300 háziorvosi praxis

Ha otthon panaszkodik, fizessen – 3-5.000.- forintot! – ennyiért megy lakásra a háziorvos

Bírálni merészelte a fideszes polgármestert, kirúgták a csopaki háziorvost

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük