Helyes irányba tereli a „keresztény” Orbán-kormány az oktatást?

 

Szentgyörgyi Albert egykori egyeteme

Az egyetem tekintélyét megalapozta, hogy magyar területen mindmáig az egyetlen természettudományos Nobel díjat az itt dolgozó Szentgyörgyi Albert professzor érte el. Nyilván ennek is köszönhető, hogy itt szándékozunk megteremteni az Európai Unió biotechnológiai kutatóközpontját, természetesen uniós közös pénzekből. (Mellékszál: évek óta nem hallani a projekt állásáról. Remélhetőleg azért, mert rendben zajlik.)

A biotechnológia jellegzetesen huszadik századi, tehát „új” tudományág és a laikusok részéről számtalan előítélet övezi a klónozás, a géntechnológia eredményeit. Az erkölcsi aggályok lehetnek akár jogosak is: hiszen nemcsak mi, laikusok nem ismerjük az ilyen beavatkozások hosszútávú következményeit, az ebben tudósok is csak kutatják, figyelik a folyamatokat. Az óvatosság tehát indokolt, de a bezárkózás, az elutasítás már ötszáz éve sem működött: mert „mégis mozog a Föld”.

Úgy tűnik, a magyarországi kurzus éppen virtuális és valóságos bikacsököket akar a kerekek közé erőltetni. Legalábbis erre utal, amit a SZTE meglátogatásakor mondott Latorcai Csaba, az EMMI államtitkára, Zakar Péter rektorhelyettes buzgó helyeslése mellett:

„A legelső pont a kereszténység, amely nagyban meghatározza a gondolkodást. Meg kell kapaszkodnunk abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze. A második pont a nemzet fogalma, amely a legcsodálatosabb kötőelem, hiszen ebbe születtünk bele. Helyes irányba kell ezért terelnünk az oktatást, az értékeket kívánjuk támogatni. A nemzetiség a fennmaradás alapja.”

Az államtitkár bornírt dumája

Már bocsánat, de ismerek normálisan gondolkodó keresztényeket, akik mégsem vélik úgy, hogy bármely tudomány művelését ennek kellene alávetni. Ugyancsak értelmezhetetlen a tudomány köreiben a „nemzet-nemzetiség” fogalma. Sőt: ma már kizárt, hogy valaki a laboratóriumába zárkózva egymaga jusson jelentős természettudományos felismerésre. (A társadalomtudományokban sem jellemző.) Adott kutatási területen létkérdés a nemzetközi eredmények ismerete, különben legfeljebb a sajtban a lyukat találhatná meg/fel bárki.

Az államtitkár bornírt dumája a helyes irányba terelés fenyegetésével újabb tünet. Annak a tünete, hogy immár nincs a magyar kormányzat körül olyan ember, aki képes lenne egy tudományos központban megszólalni.

Mellékesen rikítóan mutatja a kontraszelekció áldatlan hatásait is. Latorcai Csaba ugyanis annak a Latorcai János KDNP-s politikusnak a fia, aki korábban maga is államtitkár volt.

Lehet, hogy mégsem igaz a mondás, hogy „akinek az isten hivatalt ad, észt is ad hozzá”?

Kapcsolódó

Szegedi egyetemi polgárok tiltakoznak Zakar Péter nyilatkozata miatt

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük