Ezt a terminust nem én találtam ki, pláne nem a NER-re. Sohasem merném ilyen csúnya szavakkal illetni a rendszert, nehogy én is magamra vonjam a finom tollú Bayer Zsolt haragját. Ő olyan kényes az igényes beszédmódra, hogy nyelvvédő szent haragjában képes egy káromkodó gyereklányt is ízzé-porrá zúzni.


A „görénykurzus” ellen neki sem lehet kifogása,

hiszen ő maga is használta 2006-ban. Képzelem, milyen nehezére esett. Csak az vigasztalhatta, hogy klasszikustól vett idézettel gazdagítja a gyurcsányozás stiláris eszköztárát. A forrásnak: Szabó Dezsőnek azonban nincs ilyen mentsége. Elég kínos, de a Horthy-rendszert keresztelte el görénykurzusnak. Igazán kár ezért a Szabó Dezsőért, ezt elszúrta. Hiába kacérkodott a fajvédelemmel, csak nem vehetik be a nemzeti Pantheonba, ahol Horthynak már készül a talapzat.

Mint írja, azért görényezte le a kormányzót és csapatát,

mert „három jellemző sajátságban egyeznek: a görény sunyi, lop és büdös”. Ilyesmit a mostaniakról semmiképpen sem állítanék, a lopás pl. esetükben biztosan kizárt, vagy ha mégsem, akkor a pénznek ugyebár nincs szaga. De ennek a jeles állatnak oly sok egyéb hasznos tulajdonsága van, hogy a „görénykurzus” minősítés ismét aktuálissá vált. Brehm szerint a görény ”nagyon vérszomjas állat”, „ravasz és gyanakvó”. Mit látunk most is?

Miközben nem győzik gúnyolni, bagatellizálni a kormányellenes megmozdulásokat,

váratlan görénydühvel akarják átharapni a kijelölt bűnbakok torkát. Mintha mégiscsak megijedtek volna. Ha komolyan vennénk az ellenállást lekicsinylő szavaikat, érthetetlennek, kontraproduktívnak tűnne támadásuk hevessége. Nekirontanak egy tininek, menekülnek ellenzéki képviselőktől? Hát most vagy ágyúval lőnek verébre, vagy nagyon is jól tudják az új mozgalomról: nem veréb az, lehet akár sasfiók is, ki tudja, mivé növi ki magát. Úgy viselkednek, mint a csapdába esett görény szokott: veszélyes hozzányúlni, mert harap.

A kiskunfélegyházi fideszeseket hidegen hagyja Bayer b@zdmege, de Nagy Blanka takarodjon….

A görény vadászati stílusa is figyelemre méltó.

Ha a baromfiudvarra támad, leharapja és szétrágja a csirkék, tyúkok fejét. A Kisállattenyésztés c. oldal szerint „néha a gazda csak a fej nélküli testek tömegét találja reggel”. Mit mondjak, a görény valahogy nem lopta be magát a szívembe. Nemcsak az éhség hajtja – akkor meg is enné a tetemeket. Szerintem zavarja, hogy másoknak is van feje. Van ez így az emberek görénykurzusaiban is, pláne, ha még gondolkodnak is azok a fejek. Amikor a Délmagyarban pár éve megjelent egy vészjósló híradás: „Baktában görények garázdálkodnak!”, nem véletlenül írta egy bánatos kommentelő: „Nemcsak ott! Mindenütt!”

Érdemes elmélyülni a görénypsziché tanulmányozásában.

Hasznos politikai konzekvenciák levonására alkalmas pl. az a megfigyelés, hogy némely görény esetében „a félelemre adott reakció drámai. Hátát begörbíti, kinyitja a száját és sziszeg, felborzolja a farkát és a szőrét, néha még sivít is. …ha nem nyugszik meg, kilövellheti bűzmirigyeiből az erős szagú váladékot” A háziállat.hu szerint ezt még az otthonunkban tartott görény is elköveti, amelyet mi etettünk, hizlaltunk szép kövérre. (Ezért nem jó ötlet görényeket engedni oda, ahol élünk.)

Merre bóklásznak Péterfalvi Attila gondolatai?

Most a „görénykurzus” fent említett reakcióját tapasztaljuk.

Van görbítés, sziszegés, borzolás, sivítás, bűzös váladékkal való bemocskolása annak, akit kipécéznek. Az a kislány tényleg obszcén szavakat idézett a Trópusi vihar c. amerikai akciófilmből – feleslegesen, enélkül jobb lett volna. Na de emiatt ráirányítani a teljes kormánysajtó nehézfegyverzetét, hazudozni róla, kretén, barom állatnak, nyomorultnak nevezni, ócskaprolizni? Mi ez? Eltanulták a Marseillaise-ből:

„Bosszút állnak ifjon s gyönge lányon”?

Vagy ennyire megijesztette őket az, hogy sok éve először fiatalok árasztották el az utcát?

És mi ez a pánik az MTVA-ban?

A bujdosás az ellenzéki képviselők elől? Múltkor nem jól sült el, ország-világ láthatta, hogy eresztik rájuk a közmédia különítményeseit, teperik le, dobják ki őket. A másodjára visszatérő Szél és Hadházy ellen már nem merték ugyanezt tenni, nyilván rájuk parancsoltak: ne legyen látható erőszak. De a két, nem éppen díjbirkózó alkatú képviselőt olyan félve kerülgették, mint a veszélyes vadállatokat. A vezérigazgató azonnal körlevélben riadóztatta a többezer munkatársat:

„Két országgyűlési képviselő sajnálatra méltó módon újabb törvénysértéssel tarkított akcióba kezdett… Megvédjük kollégáinkat a törvénytelenséggel és az erőszakkal szemben”.

Papp Dánielre várva…. – és kimerészkedett! Az MTVA vezére szóba állt Széllel és Hadházyval, de a mosdóba azért nem engedték be őket

A védelem abból állt, hogy halált megvető bátorsággal ellentámadásba lendültek, és megindították a WC-hadműveletet. Nem engedték a mosdóba az ellenzéki szörnyetegeket. „Árnyékszék-ellenzék”- röhögött kórusban a kormánymédia. Fényes haditett. Ha eleinknek ez eszébe jut, tán a tatárokat és törököket is megfutamítjuk, se Muhi puszta, se mohácsi vész.

Görénymódszerek – mondhatnánk.

De csak óvatosan: vannak védett görények is. Ezért a jogszabályok szerint –lehet persze, hogy ezeket a görények maguknak írták – csak szeptember 1. és február 28. között szabad a görények ellen fordulni, különben tilalom van.

Ám most januárt írunk.

Az M1 Hadházy fuszekli-közelijével ráérzett a dolgok lényegére

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét