Hétfőtől kórházparancsnokok irányítása alá kerülnek a kórházak

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően hétfőtől minden kórházban kórházparancsnok segíti az intézmény működését és az egészségügyi készletek védelmét.

A Koronavírus Sajtóközpont közleménye szerint

az erről szóló kormányrendeletet kihirdették a Magyar Közlöny szombaton kiadott számában. Az intézkedés célja, hogy a kórházakat ilyen módon is felkészítsék a tömeges megbetegedéssekkel járó jelentős többletteherre és biztosítsák a betegellátáshoz, valamint az egészségügyi dolgozók védelméhez szükséges egészségügyi eszközökkel való felelős, átlátható és nyomon követhető készletgazdálkodást. A kórházparancsnok részére Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára a miniszterelnök megbízólevelet állít ki. A megbízólevél kiállítását követően a kórházparancsnokot a belügyminiszter rendeli ki az intézményhez.

A kórházparancsnokok munkáját az országos kórház-főparancsnok irányítja, aki szintén a miniszterelnöktől kapja megbízását

A kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Feladata, hogy

 • koordinálja a betegellátáshoz és a járványügyi intézkedésekhez szükséges egészségügyi eszközök,
 • felszerelések,
 • berendezések,
 • gyógyszerkészletek,
 • fertőtlenítőszerek nyilvántartását,
 • felügyelje a készletgazdálkodást és
 • gondoskodjon annak megfelelő védelméről, akár a készleteket őrző biztonsági szolgálat kijelölésével, valamint rendőrök és katonák bevonásával.

A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát a kórház vezetője köteles végrehajtani.

Az országos kórházfőparancsnok folyamatosan tájékoztatja a belügyminisztert

a kórházi egészségügyi készletekkel kapcsolatos adatokról, így segítve az operatív törzs munkáját, hogy minden kórházra lebontva naprakész adatokra alapozva történjenek az egészségügyi beszerzések és intézkedések – áll a sajtóközpont közleményében.

figyu

Egy hozzászólás itt: “Hétfőtől kórházparancsnokok irányítása alá kerülnek a kórházak

 • Avatar
  2020.03.30 - 03:29
  Közvetlen hivatkozás

  Most, amikor a legnagyobb éberségre lenne szüksége a népnek, a továbbra is dolgozni, a közfeladatokat ellátni kényszerülő dolgozóknak, ez a népünk tanítója még plusz terhet ró rájuk ezzel a sok idétlenkedéssel. Nem kéne már orvoshoz mennie???

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük