Jóváhagyta a Miatyánk imádság szövegének megváltoztatását Ferenc pápa, aki már két éve jelezte e szándékát.


… a sátán viszi az embert kísértésbe

A Vatikán a Miatyánknak ahhoz a sorához adott ki hibajavítást, amely magyarul úgy szól: “és ne vígy minket kísértésbe”. Ezután ez úgy hangzik, hogy “ne engedd, hogy kísértésbe essünk” – legalábbis ez az értelme, hivatalos magyar fordítás még nem látott napvilágot.

A pápa azért döntött az imádság frissítése mellett, mert teológiailag szerinte nem stimmel, hogy Isten direkte kísértésbe vinné a híveket. Igaz, a Biblia éppenséggel ismer ilyen esetet, Isten például remekül elszórakozik az ördög társaságában azzal, hogy válogatott szemétségekkel szívatják Jóbot, és lesik, mikor tagadja meg a hitét.

Ferenc mindenesetre amellett érvel, hogy a sátán viszi az embert kísértésbe, Isten semmiképpen sem. A módosítás egyelőre az olasz nyelvű imát érinti, a helyi változatokról ugyanis a nemzeti egyházak határoznak. Természetesen a protestáns egyházak szintén maguk döntik el, egyetértenek-e Róma értelmezésével. (Sky News)

via hvg.hu

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Teljes mértékben igaza van Ferenc pápának ebben. De én ezt az imaformulát nem “Miatyánknak” nevezném, mint műkedvelő nyelvész, hanem “mintaimaként” szeretem emlegetni. Mert a mintaima így kezdődik, “Mi Atyánk…” és ez, természetesen két szóba írandó. Nos, Jóbot említve, Isten nem kéjeleg abban, hogy “szívatják” Jóbot, csak meg akarja győzni Sátánt, hogy Jób a legnagyobb szerencsétlenségben is képes áldani és dicsőíteni Őt, mármint Istent! Vagyis a legnagyobb bajban sem tagadja meg. Erre alkalmas a Jób történetéről szóló Biblia-rész. És valóban, nem Isten az, aki kísértésbe visz, hanem egyes-egyedül Sátán, a Vádoló vagy Ellenség! És abban is igaza van Ferencnek, hogy a Biblia sehol nem említi a vasárnapi Isten-tiszteletet! Az a szó, hogy “vasárnap”, nem is szerepel a Szentírásban, a szombat parancsa viszont “kereken” 365 alkalommal!

    • És miközben megy a Sátán győzködése, Jób elyrehozhatatlan károkat szenved. Lehet, hogy Jób vakhite ezen túllép, de a bizonyítás során életét vesztő családja? Az ő szenvedésükért mi a kárpótlás? Számomra Jób története a vegytiszta bizonyíték isten aljas, kegyetlen voltára.

  2. Sehogy nem mondom. Nem szoktam mesebeli lényekhez beszélni. Ha esetleg ilyesmire vetemednék, akkor sem előírt szöveget mondanék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét