Hogyan szervezzünk munkabeszüntetést? Lépésről – lépésre!

A péntek esti diák-pedagógus tüntetésen felszólalt Czédly Mariann, a kőbányai PDSZ-csoport vezetője, aki elmondta, hogy biológia szakos tanérként nem tud megbirkózni a tananyaggal, mert olyan mennyiségűre dúsították a leadandó anyagot.

A sztrájk felfüggesztése szeptember elsején véget ért

Czédly Mariann: “Ezért arra biztatok minden tantesüteletet, hogy kezdják meg a munkabeszüntetés megszervezését. A “Ne Dolgozz ingyen!” oldalán ehhez minden szükséges támogatást megkaptok.”

Jobb híján Pintér Sándorral fenyegetőzik a tankerület

Kőbányán polgári engedetlenséget terveztek, kirúgással, összevonással fenyegették őket.

A törvény nem ad lehetőséget az intézmény megszüntetésére, összevonásra, ahogy azonnali elbocsátás sem jöhet szóba. A polgári engedetlenségért maximálisan kiszabható büntetés egyhavi illetmény elvonása, azonban ennek a feltételei jóval szigorúbbak, így jó eséllyel ez a maximális retorzió sem kiszabható.

https://www.youtube.com/watch?v=R3kECn_dNmw

SZTRÁJK!

A szakszervezetek határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, amelyet április 1-től csupán szüneteltettek, mivel a választások miatt a kormány kompetenciája megszűnt, nem állapodhatott meg olyan kérdésekről, amelyekről a következő kormány rendelkezhetett. Ezért tárgyalópartner hiányában nem lehetett eleget tenni a sztrájktörvényben előírt egyeztetési kötelezettségnek. Ezért – kényszerűségből – történt a szünetelés.

A két szakszervezet a nyáron bejelentette, hogy a szünetelés megszűnik, amennyiben tanévkezdésre nem kapunk érzékelhető béremelésre ajánlatot. Bizonyára mindenki érzékelte, hogy nem kaptunk, csak nagyívű ígéreteket.

Mivel a sztrájk határozatlan időre lett meghirdetve, nincs is joga a szakszervezeteknek meghatározni a szünetelés után, hogy mikor kezdhetnek bele újból sztrájkba a dolgozók.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: PDSZ / nedolgozzingyen.hu

Kínyó Norbert

hegesztő