Akárhonnan nézzük is, kétarcú hétvégi időjárás vár ránk

Pénteken kevés helyen várhatóak záporok, de hétvégén az ország nyugati részén 5-20 mm csapadék is hullhat, ugyanakkor keleten kánikula is lehet.

Csütörtök a hétvége előszobája

Északnyugaton, nyugaton több, másutt kevesebb lesz a felhő, főként nyugaton alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. Hajnalra általában 12 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Pénteken

a sok napsütés mellett főként északon és nyugaton lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott várható elszórtan zápor, néhol zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható.

A hétvége többi napján

a Dunától nyugatra több lesz a felhő, és sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, nyugaton eső is várható. Vasárnap estig 5-20 mm csapadék valószínű a térségben, de az Alpokalján 30 mm-t meghaladó mennyiség is hullhat. Ezzel szemben az ország keleti felén hosszabb napos időszakokra is számítani lehet. A Tiszántúlon nem valószínű számottevő csapadék, a Duna-Tisza közén pedig főként szombat délután lehetnek záporok, zivatarok.

A hőmérsékletben is komoly eltérések várhatók, a Nyugat-Dunántúlon kevéssel 20 fok fölé melegszik csak a levegő, míg a Tiszántúlon 30, 32 fokok várhatók a legmelegebb órákban. A jövő hét elején keleten is több lesz a felhő, és növekszik a csapadékhajlam. A hőmérsékletben megmarad a kettősség, délnyugaton lesz hűvösebb, míg északkeleten marad a 30 fok körüli csúcshőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön hazánkat nyugat felől elérő hidegfront feloszlott felettünk, emiatt délelőtt még hűvös levegő áramlott fölénk, emiatt csökkent a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassulhat a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Délután dél felől már ismét melegebb levegő érite el térségünket, emiatt akkor már a melegfrontra érzékenyekre várt nehezebb időszak.

Pollenhíradó!

Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja, egyre többfelé érheti el újra a nagyon magas szintet. A csalánfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje általában közepes koncentrációban fordul elő. Helyenként az üröm és a libatopfélék pollenje is közepes koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja valószínűleg továbbra is alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük