Időjárás hóban, fagyban? Na jó, azért annyira nem lesz gáz!

Kedd éjszaka mérsékeltebb ÉNY-i légmozgás mellett az ország zöme fölött szakadozottá válhat a felhőzet késő őszi időjárás. Az északkeleti és a délnyugati, nyugati határvidék fölött várható zártabb felhőzet, illetve ott hajnalig van esélye szórványos zápor kialakulásának. Hajnalban, északnyugaton és a Nyugat-Dunántúlon várható többfelé eső, záporeső, miközben feltámad a szél.

Holnaptól

Szerdán, a Dunántúlon és a középső országrészben élénk, olykor erős ÉNY-i, keleten mérsékelt légmozgás lesz jellemző. Gyorsan változó felhőzet melletti időszakos napsütésre és elszórtan kialakuló záporokra van kilátás. Délelőtt a Dunántúl térségében és északkeleten, délután már csak keleten, északkeleten van a leginkább esélye csapadéknak, másutt valószínűbb hogy csapadékmentesen telik a nap. Éjszaka gyengülő, a Dunántúlon mérséklődő légmozgás mellett várhatóan lecsökken a felhőzet, csillagfényes idő alakul ki. Hideg lesz a hajnal. Északon, a fagyzugokban fagypont közelébe hűl a levegő.

Csütörtökön, a Tisza vonalától nyugatra napos, szűrt napsütéses, foltokban párás, nyugodt idő várható, mérsékelt É-i légmozgással. A Tiszántúl térésgében zömében szürke, borongós idő a valószínűbb elszórtan szitálással, kisebb esőkkel.

Péntektől a jövő hét elejéig – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – nyugodtabb légköri helyzet kialakulása körvonalazódik. A jelentősebb változásokat okozó frontok előreláthatólag elkerülik hazánk térségét. Hideg hajnalok és az évszakos átlag körüli nappalok várhatóak változóan napos-felhős-ködfelhős időben. A hajnali órákban, az ismert fagyzugokban  fagy is előfordul. Csapadék nem valószínű, bár sűrűbb ködből, ködfelhőzetből szitálás nem kizárt. Tartós ködfelhőzet esetén a hőmérséklet is jóval alacsonyabban tetőzik.

Kedden, szerdán élénk D-i széllel enyhébb levegő érkezhet. Kevésbé valószínű azonban napsütés, szürkébb, felhősebb idő kialakulása ígérkezik. Szerda délutántól szórványos esőket adó csapadékmező érkezése körvonalazódik.

időjárás

Orvosmeteorológia

szerdán, front nem lesz felettünk, de a helyenként megélénkülő szél okozhat kellemetlenséget az arra érzékenyeknek. Legtöbb esetben ingerlékenység, illetve fejfájás jelentkezhet, de a szél okozta hőérzet csökkenés is említést érdemel. A napsütés pozitív hatással van szervezetünkre, ezért rétegesen öltözködve, de ajánlott kimenni a szabadba. Különösen a fényszegény téli hónapok közeledtével ajánlott a “napfürdőzés”. Az UV sugárzástól az évnek ezen szakaszán már nem kell tartani.(Eumet)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Természetes stresszoldó módszerek

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.