Így érdemes válogatni egy társasjáték boltban - Városi Kurír

Sorting by

×

Így érdemes válogatni egy társasjáték boltban

Az utóbbi másfél év sok embert „térített meg” társasjáték imádóvá, de ha ez kicsit túlzásnak is tűnik, az már nem az, hogy sokan az utóbbi, „Covidos” időkben kezdtek bele a társasozásba és sokaknál ez az új tevékenység nemcsak egy múló divat, hanem szinte szerelemmé nőtte ki magát. Az alábbi cikkben arról szólunk néhány szót, hogy ha sikerül eljutnunk egy társasjáték boltba, akkor milyen vonalak mentén van esélyünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra valóban legjobb társasjátékot. Emellett ejtünk néhány szót a fizikai bolt mellett a webáruházak világáról is.

Hirdetés

Besétálni a társasjáték boltba…

…megfizethetetlen. Társasjátékot rengeteg helyen lehet venni, mind újonnan, mind használtan, de amikor arról döntünk, hogyan is töltsük az estéinket a barátainkkal, párunkkal, családunkkal (legyen szó a gyerekeinkről vagy éppen a szüleinkről), érdemes igényes, népszerű játékokat választani, ami valóban nemcsak megfelel az adott alkalomnak, hanem valóban segít a legtöbbet kihozni belőle. Lehet természetesen úgy kezdeni a beszélgetést, hogy

„Melyik a legjobb társasjáték?”

vagy

„Nekem melyik társast ajánlanád?”,

játékmesterként erre mindenképp fel kell, hogy készüljünk, de vevőként mindenképp megkönnyíthetjük mindkét fél dolgát, ha az alábbiakat sikerül meghatároznunk:

  • milyen kategóriájú játékot szeretnénk (a főbb kategóriák: társasjáték felnőtteknek, családi társasjátékok, gyerek társasjátékok, logikai játékok, kártyák, könyvek, kiegészítők),
  • hány személy (-tól, -ig) fog majd játszani vele,
  • milyen gyorsan és könnyen tanulhatók legyenek a szabályok (néhány perc alatt elsajátítható → nem bánjuk a több órás tanulást a legjobb játékélményért, avagy legyen olyan bonyolult, hogy egy felnőttnek igazán bele kelljen merülnie vagy egy 6-7 éves gyerek is megértse),
  • a játék típusa milyen legyen (kooperatív, komparatív [egymással versengő], konfrontatív [egymás ellen játszható]),
  • milyen árkategóriájú és
  • milyen hosszúságú legyen egy játék.

De az sem probléma, ha nem tudunk minden kérdésre választ adni, de minél több információval érdeklődünk, akár online, akár egy „valódi” boltban, nagyobb eséllyel jutunk majd egy igazán jó játékhoz.

Melyek a legjobb játékok?

Akár online, akár személyesen tervezel társasjátékot vásárolni, nem mindig egyszerű tájékozódni az évről évre nagyobb választékból. Érdemes lehet például megnézni a TOP50 legjobb játékot, ilyen listát több helyen is találunk, például a Gémklub weboldalon, ha pedig szeretjük az újdonságokat, sokszor külön fülön vagy almenüben találhatjuk meg az éppen aktuális (pl. 2021-es) újdonságokat.

A közönségkedvencek biztosan nekem is jók lesznek?

Az igazság az, kedves olvasó, hogy ebben senki nem lehet biztos. Ha az ízlésünk egészen eltér a szokásostól, érdemes lehet egy játékot találni (akár gyerekkorunkból is), amit igazán szerettünk: ez is jó kiindulópont lehet. Sok játék továbbfejlődött az utóbbi évek, évtizedek alatt.

Kapcsolódó

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.