Megdöbbentő részleteket mesélt a korábban is kamupárt gyanús Medete párt egy már elvérzett egyéni képviselőjelöltje a hvg.hu-nak arról, hogyan működteti hálózatát a szervezet. 150 ezer forint 500 ajánlásért a hülyének is megéri, nem csoda, ha még a helyi postás is benne van az üzletben. Politikáról beszélni tilos, kampányolni meg minek.
[mnky_ads id=”10551″]
A hvg.hu korábbi cikkében nagy vonalakban vázolta, hogyan bukkant a választáson először induló Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (rövid nevén Medete) után kutatva egy megdöbbentő, kvázi családi bizniszként szervezett hálózatra, illetve különös összefonódásokra a párt és a szintén nemrég alakult Családok Pártja (CSP), valamint a Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt (ÖP) között.
[mnky_ads id=”10551″]
Mostani cikkükben a pártok (a megszólalást többségükben kerülő) jelöltjeinek elpöttyintett információi, illetve egyikük részletes, hamarosan rendőrségen is megismétlendő vallomása alapján mutatjuk be, hogyan működött-működik a hálózat.

Míg a nagy pártok általános ismertségük ellenére is minden követ megmozgatnak, hogy a választások előtt elmondhassák fő üzeneteiket, addig a bemutatni próbált mikropártok nemhogy nem törekedtek erre, de kifejezett sértésnek és zaklatásnak vették, ha a programjuk, terveik, és kitűzéseik után érdeklődtek. Jelöltjeik néha elejtettek olyan megjegyzést is, amelyek arra utaltak, hogy a mögöttük álló formáció nem is folytat érdemi politikai tevékenységet.

Különösnek tűnt az is, hogy míg más pártoknak láthatóan feladta a leckét, hogy jelöltjeik a rendelkezésre álló két hét alatt összegyűjtsék az induláshoz szükséges 500 választói ajánlást (sőt, többüknek ez a március 5-i határidő végig sem sikerült), addig a Medete és CSP (illetve több egyéb mikropárt) jelöltjei közül sokan már egy hét után, február 26-27-28-án leadták a szükséges mennyiséget – méghozzá nem is kevés helyen: 77, illetve 78 körzetben.

Aláírásonként 300 Ft? A hülyének is megéri

A választ a Medete egy jelöltjétől kapták meg a kérdésre, aki sok más társával ellentétben nem csapta le egyből a telefont. Sőt, meglepő őszinteséggel válaszolt a kérdésekre, majd azt is elárulta, éppen azt fontolgatja, hogy a tapasztalt visszaélések miatt a birtokában lévő információk alapján feljelentést tesz a rendőrségen. Az illető a pártvezetés bosszújától tartva azt kérte, hogy ne csak a nevét ne írjuk le, hanem azt sem, hogy férfi vagy nő-e.

Az illetőt bevallása szerint egy – amúgy a Családok Pártja színeiben induló – kollégája hívta „jól fizető munkára” február elején.

A fizetés nem tűnt rossznak: 300 forintot ígértek minden megszerzett aláírásért, tehát a szükséges 500 szignó után 150 ezer forint volt kilátásban. Pár nap múlva viszont kiderült, hogy igazából ő maga lenne a jelölt is.

A feladatot hallva először megijedt és nem akarta elvállalni, mondván erre sem végzettsége, sem egyéb hiányzó adottsága miatt nem alkalmas, de meggyőzték, hogy nem kell semmilyen végzettség, ellenben ha megvan az 500 ajánlás és hivatalos jelöltté válik, akkor jár érte 1 millió forint állami pénz kampányköltségekre. A pártnak a magyarázat szerint az egész azért éri meg, mert minél több jelöltet indít el, annál nagyobb összegű központi támogatásra is jogosult.

Csak semmi politika!

„Kifejezetten úgy hangzott az utasítás, hogy igyekezzek hanyagolni a politikát, mert ez nem arról szól. Ne menjek bele sem általános, sem szakpolitikai kérdésekbe, csak mondjam azt, hogy egy kis szívességet kérek, mert így keresek egy kis mellékest, hogy pénzt kapok az aláírások után” – magyarázta az illető.

A hvg.hu-nak nyilatkozó jelölt az útmutatásnak megfelelően végül saját családtagjainál és ismerőseinél kuncsorgott aláírásért, a feladat egy részével pedig megbízott valakit, akit a 300 Ft/aláírás tarifával saját zsebből megelőlegezve ki is fizetett.

Ketten állítása szerint nagyjából 300 ajánlást szereztek nagyjából öt nap alatt, amikor a párt egyszer csak „megtolta őket” még 300 kívülről jött aláírással, így végül 600 feletti mennyiséget adtak le a helyi választási irodánál. Az aláírásokkal azonban valami nem stimmelt, mert a helyi választási bizottság több százat érvénytelenített közülük.

A jelölt ráfizetett

A hvg.hu-nak nyilatkozó jelölt mindenesetre – saját megfogalmazása szerint – “eléggé ráfázott a bizniszre”: nem elég, hogy a beígért egymilliót nem kapta meg, de több tízezret fizetett saját zsebből egy aláírásgyűjtőnek. Ezt a pénzt pedig már biztosan nem fogja viszont látni, mert azt már az elsőre elmondták, hogy  párt csak a sikeresen teljesített küldetés, vagyis a hivatalos jelöltté válás után fizeti ki a beígért összeget.

A szisztéma működését a hvg.hu-nak a Családok Pártja egyik, szintén beazonosíthatatlanságot kérő jelöltje is megerősítette, annyi kiegészítéssel, hogy az ő körzetében „előgyűjtéseket” is kellett folytatni, vagyis már a hivatalos ajánlási időszak megkezdése előtt, egy fejléc/pecsét nélküli sima A4-es ívre kellett gyűjteni a „támogatásokat”.

Ők ezt állítása szerint a helyi postás segítségével intézték, aki a kihordási körzetébe tartozó, már régóta ismert, vele bizalmi viszonyban álló családoktól, idősektől kérte el – szintén – szívességként az ajánláshoz szükséges adatokat.

A kamupártoknak ez mégis biznisz

A bizniszpártok láthatóan nem tartanak attól, hogy vissza kell fizetniük a kampánytámogatást, ha 1 százaléknál rosszabb eredményt érnek el az áprilisi választáson. Nem jelentéktelen összegről van szó: csak a listaállítással majdnem 1,7 milliárd forintra tesznek szert a kamugyanús pártok, ha pedig az egyéni jelöltjeiket is hozzávesszük, nagyjából 2,5 milliárd forint landol náluk.

Bár a tavaly nem jogerősen négy év börtönre ítélt Szepessy Zsolt pártjának listáját nem vették nyilvántartásba, 65 egyéni jelöltje éppúgy elindulhat, mint a hozzá köthető két új szatellitpárt, amelyek legalább 16 választókerületben rokonokat, párokat indítottak egymás ellen. A Családok Pártja ráadásul nemrég egy székhelyszolgáltató telephelyére lett bejegyezve, de több más alakulat is mintha már készülne az eltűnésre. A 24.hu talált üdülőbe és üres telekre bejegyzett, országos listát állító pártot is.

A pártbiznisz elsősorban az ország szegényebb részein harapózott el, ott lesz lepedőnyi méretű a szavazólap. 21 párt állíthat országos listát, több, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Annak ellenére is lenyúlhatják az állami támogatást, hogy az Országgyűlés tavaly novemberben úgy módosította a kampányfinanszírozási törvényt, hogy ha egy párt országos listája nem éri el az 1 százalékot, vissza kell fizetnie az államtól kapott pénzt. Ha nem fizet, a párt vezető tisztviselői állnak helyt, de a NAV is behajthatja az összeget.

Azonban az új rendszer is kijátszható, ha például pénztelen strómanokat ültetnek a vezető pozíciókba a pártokban, a követelés behajthatatlan lesz. Ennek tükrében nem meglepő, hogy jó néhány párt székhelye egy község lepukkant lakóháza, egy külterületi üdülő vagy épp egy székhelyszolgáltató.

(Forrás: hvg.hu, 24.hu)

Kapcsolódó: 

Buktasd le a pártot, amelyik ellopta a nevedet

[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét