Így tanítsd a gyerekedet otthon! – rövidített gyorstalpaló életmódváltáshoz

Új világra ébredtünk ma. Nem elég a járvány, még valami más, egészen új dologgal is meg kell birkóznunk: az otthoni életvitellel. A Városi Kurír ehhez a nem egyszerű életmódváltáshoz igyekszik néhány jótanáccsal hozzájárulni. Először lássuk, hogy kezeljük a gyerek otthoni tanulását!

A kormány felelősségét most ne is firtassuk!

A világ egyes részein, mint például Ausztrália, nem jelent gondot a kérdés, hogy mit kezdjünk az otthon tanuló gyerekekkel, hiszen több évtizede kidolgozott metodika alapján működik a dolog.

Európa jelentős része -benne Magyarország is- nem tartozik a táv-, digitális oktatás zászlóshajói közé. A magyar lemaradás sokszorosa a környező országokénak, és ebben jócskán fellelhető a kormányzati ellenakarat is.

Néhány ötlet a napirendhez

  1. Ébredés után ragaszkodjunk a gyerek szokásos rutinjához, amibe beletartozik a felöltözés is. Sokat ronthat ugyanis belső tartásán, morálján, ha egész nap, de legalábbis délelőtt, pizsiben teng-leng.
  2. A délelőtt legyen a tanulásé, dolgozza fel a kisded az iskolából érkező tananyagot.
  3. Ebéd után jöhet egy kis játék.
  4. A délután első része legyen a lecke megírásáé.

Ezeket a lépéseket követve a szülő sem tévedhet nagyon el az újfajta életmód rejtelmeiben. Nagyon fontos egészen addig, ameddig be nem idegződik ez a fajta “házirend”, a következetesség, amiben saját életvitelünkkel is példát kell mutatnunk a gyereknek.

Ne feledjük mindezek mellet, hogy egy idő után szinte minden közösséget, így a családokat is megviselheti az állandó, kényszerű összezártság. Vigyázzunk tehát, hogy még véletlenül, figyelmetlenségből se  a gyereken vezessük le az egyre halmozódó feszültségünket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük