Ilyen nincs és mégis van! Fideszhű lelkészképzés közpénzből?

A kormány az adófizetők pénzének egy részét lelkészek ösztöndíjára fordítja. Az indoklás szerint nagy az igény a külhoni magyar történelmi egyházi közösségekben rájuk és különben is a nemzeti identitás és az anyanyelv megőrzéséhez az egyházi közösségek megerősítése hozzátartozik.

Alaptörvény vs. kormánydöntés

Itt álljunk meg egy szóra! A jelenleg kormányon lévő Fidesz laptopon íródott alaptörvénye kimondja, hogy

“az állam és az egyházak, illetve a vallási tevékenységet végző más szervezetek különváltan működnek. Az egyházak és a vallási tevékenységet végző más szervezetek önállóak.”

Ezzel szemben a nemzeti MTI arról adott ki jelentést, hogy Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa bejelentette, hogy

“Legalább akkora igény van a külhoni magyar történelmi egyházi közösségekben lelkészek iránt, mint a közösségszervezési szolgálattal megbízott Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjas fiataljainak munkája iránt.”

Grezsa István az ösztöndíjas fiatalok előtt azt hangoztatta, hogy segítségükkel szervezik egy nemzetközösségbe a világnemzetté vált 15 milliós magyarságot. Azt is megtudhattuk, hogy

a magyar kormány felajánlotta a venezuelai magyarok számára – akkor is, ha már nem beszélik a magyar nyelvet -, hogy ha a gazdasági helyzet romlik, hazajöhetnek Magyarországra.

A kormánybiztos az ösztöndíjprogramokat a magyar nemzetpolitika zászlóshajóinak nevezte. Azt közölte, hogy a közeljövőben meghirdetik a következő Kőrösi Csoma Sándor-programot és a Petőfi Sándor-programot is, és az érdeklődés miatt várhatóan még az idén bővíteni fogják a 180 fős keretet. A Kőrösi-program ösztöndíjasai havi 550 ezer, míg a Petőfi-program ösztöndíjasai 400 ezer forintot kaptak.

Itt valami nagy gubanc lehet! A kormány megfeledkezett volna arról, hogy mit írt bele a gránitszilárdságúba? Vagy egyszerűen csak nem érdekli, rég volt, ki emlékszik már arra?

Keresztényüldözés Magyarországon 2018-ban – Az Orbán-rezsim sötét hétköznapjai

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük