Térítésmentesen vehetnek igénybe képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket a vak és gyengénlátó emberek keddtől. Az állam által biztosított ingyenes szoftverhasználat 300 ezer ember elektronikus ügyintézését könnyítheti meg.

[mnky_ads id=”10551″]

- Hirdetés -

A licencet igényelni kell

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára kedden Budapesten közölte: minden magyar állampolgár, aki erre igényt tart, igényelheti a programok licencét. Az állam az országos licenc beszerzésére 38,5 millió forintot fordított.

[mnky_ads id=”10552″]

A képernyőolvasó és -nagyító szoftverek licencét az itt található űrlap kitöltésével igényelhetik magánszemélyek, valamint oktató vagy foglalkoztató jogi személyek.

Uniós előírás is

Hajzer Károly kiemelte: kormányzati cél és európai uniós előírás is, hogy az akadálymentesítés révén a látássérülteknek is kezelhetővé váljanak az elektronikus felületek. Az előzetes számítások szerint ezek a programok 300 ezer állampolgárnak könnyíthetik meg a tájékozódását és az ügyintézését az elektronikus világban – mondta.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár közölte, a szoftvereket egy évig lehet ingyenesen használni, ugyanakkor ezt nyilvánvalóan meghosszabbítják majd. A határozott idő csak azért kell, mert még nem tudni, hogy a technológia hogyan változik majd.

Élhetőbb, szebb világot szeretnének

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hiába vannak jogszabályok és egyezmények, azt tapasztalják, hogy a webfejlesztők ezzel nem foglalkoznak. A mai napig nem tudták elérni, hogy betartsák az erre vonatkozó szabványokat. Ugyanakkor bízik abban, hogy a fejlesztők megértik a problémáikat és a kormánnyal, valamint az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal összefogva „élhetőbbé és szebbé teszik” a világukat – mondta.

Teljes értékű szoftverek

Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte: a JAWS for Windows, a MAGic és a ZoomText program licence igényelhető, és a megkapott kódokkal az alapítvány honlapjáról letölthető demóváltozatok teljes értékű szoftverekké alakíthatók – közölte. Hozzátette: ennél fejlettebb technológiát „sehol máshol nem tudnak biztosítani” jelenleg a látássérülteknek.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét