Sorting by

×

Itt a csütörtöki kormány-merre-meddig – Kormányinfó: színre lép Gulyás Gergely!

Járványügyekkel foglalkozott legtöbbet a kormány a szerdai kormányülésen – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter – Jól halad az oltási kampány, 2,6 millióan kaptak harmadik oltást, ebben első Magyarország a világon – mondta az ebédidőben kezdődő kormányinfón Gulyás Gergely.

A harmadik oltás kulcsfontosságú,

a gyártók és az orvosok is egyhangúlag arra hívják fel a figyelmet, hogy 4-6 hónap elteltével csökken a védettség mértéke. Mivel gyorsan oltottunk, június 10-ig 37 millióan kaptak második oltást, a védettségüket december 10 után jelentős mértékben csökkentnek tekinthető. Őket személyesen is meg fogják keresni és arra biztatják őket, hogy vegyék fel az oltást. Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet, és oltási akciónapokat szerveznek helyben valamennyi településen.

Felkérték az operatív törzset arra is, hogy járványügyi szempontból vizsgálják meg, hogy oltási igazolványok érvényességével kapcsolatban milyen szabályokat érdemes bevezetni. Ezt be fogják később jelenteni, de

a kormány határozott szándéka, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön.

„Ennyit a hitelesség kérdéséről”

Az energiaárakkal és a rezsicsökkentéssel is foglalkoztak, a világban elszabadultak az energiaárak, ezért tartották fontosnak, hogy ha az infláció ellen fel szeretnének lépni, akkor a rezsicsökkentést meg kell védeni és az üzemanyagárak hatósági ára is ebbe a körbe tartozik.

A kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés 10 munkavállalóig és 4 milliárd forintos bevételig.

Az önkormányzatok számára is lehetővé teszik az egyetemes szolgáltatás igénybevételét. Fontos ugyanis, hogy az önkormányzati rendszer is zavartalanul működjön Gulyás szerint.

Szórakoztató kis színes, hogy akik ostobaságnak tartják a rezsicsökkentést, ezen polgármesterek által vezetett önkormányzatok elsőként jelentkeztek a rezsicsökkentett árra. „Ennyit a hitelesség kérdéséről”

Nemzeti hatáskör

Gulyás szerint a kötelező oltásról nemzeti hatáskörben kell dönteni, de az nem baj, hogyha az EU ajánlásokat fogalmaz meg.

Magyarország egyébként is szigorú rezsimet vezetett be, amikor a munkáltatók kötelezővé tehették az oltást a munkavállalók számára

– fogalmazott.

Bige Lászlóról: mindennek van határa

Helyzetértékelést adott az agrárminiszter, drámaian megnőtt a műtrágya ára, ez annak az üzleti magatartásnak köszönhető, amit a GVH kartellnek minősített, közölte Gulyás. Hozzátette ezért szabott ki példátlan, 14 milliárd forintot is meghaladó bírságot Bige László cégére.

A mezőgazdasági helyzet az, hogy hektáronként 50-85 ezer forintba került a műtrágya korábba, most 205-255 ezer forintba, ami 3-5-szörös áremelkedés ennek a jogellenes magatartásnak köszönhetően

Mint mondta, azt is tudni kell, hogy jelentős részét a magyar piacnak Bige László állítja elő, éppen ezért az ő jogellenes tevékenysége a nemzetgazdaság szintjén is jelentkezik, mert a gazdákat ellehetetleníti.

Közösen tesz majd előterjesztést a kormány és az agrártárca. Szerintünk mindennek van határa, jó lenne, ha valaki nem politikusokat támogatna és akarna megvenni, hanem a magyar gazdák támogatására is nyitott lenne

– zárta ezt a témát.

Városháza-gate

Van egy vizsgálóbizottság a Városháza-üggyel összefüggésben, nem a kormánynak kell megmondania, hogy mi a bűncselekmény és mi nem, de ha a gyanú szerint fennáll a gyanú, nyomozást kell indítani.

Bajnai Gordon nem tudna értelmezhető magyarázatot adni az ebben az ügyben a közvélemény által is megismert tevékenységére, ezért nem jelent meg a vizsgálóbizottságban.

Fudan: lesz vagy nem lesz?

A miniszter igyekszik távol tartani magát minden olyan reakciótól, ami Karácsony Gergely nyilatkozataihoz kapcsolódik, és nem muszáj rá mondania valamit.. Ezt azzal kapcsolatban mondta, a főpolgármester a napokban arról beszélt, eldőlt, hogy nem lesz Fudan-egyetem. Gulyás végül erre nem is reagált.

A Kék bolygó milliárdos villájáról

Áder János Kék bolygó klímavédelmi alapítványa rendszeresen kap támogatást a kormánytól, de nemrég a Pasaréti úton vásárolt milliárdos villát. Gulyás szerint egy alapítvány ha az állami támogatását felhasználja, akkor azzal kapcsolatban ők nyilatkozzanak, mert ő csak feltételezésekbe tud bocsátkozni.

De egyébként komoly tudományos kutatási munkákat végeznek, leemeli a kalapját előttük.

Miért változtattak az adatközlésen a lélegeztetett betegek esetében?

Nincs központi összekapcsolás a halálos áldozatok és a között, hogy ki volt oltott és ki oltatlan, de mindkettőről állnak rendelkezésre adatok. Gulyás szerint néhány kórházban vezetnek együttes statisztikát. Közölte,

legalább 15-szörös az esélye annak, hogy valaki kórházba kerüljön akkor, ha oltatlan, mint azoknak, akik oltottak, ebben a nemzetközi trendekkel összehasonlítva nincs nagy különbség.

Kérdezték arról is, miért változtattak az adatközlésen a lélegeztetett betegek esetében. Erre azt válaszolta, az invazív lélegeztetés az, ami informatív. Az életmentő beavatkozásnak az invazív lélegeztetés minősül, aki oxigént kap az ellátása során, nem jelent ugyanolyan súlyos megbetegedést.

Ennek van információértéke

– mondta.

Az van életveszélyben, aki invazív lélegeztetésre szorul, szögezte le.

A Pfizer jól tájékoztat, Karikó nem különben

A gyógyszergyárak közül talán a Pfizer adja a legértelmezhetőbb tájékoztatást a vakcinákkal és a járványhelyzettel kapcsolatban, Karikó Katalin például az új variánssal kapcsolatban is egy átlagember számára is egyszerű magyarázatot adott arra, mi következhet, mondta Gulyás. Erről azzal összefüggésben beszélt, hogy nem kellene-e a vakcinagyártóknak fellépnie jobban az álhírek ellen.

Visszakanyarodva a védettségi igazolványokhoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közben kérdésre válaszolva azt is elmondta, amint megszületett a döntés arról, hogy a második oltást követő hány hónappal kötik a harmadik oltáshoz a védettségi igazolvány érvényességét, arról is dönthetnek, hogy ez milyen előnyökkel járhat. Értelemszerűen ez függ majd a járvány aktuális helyzetéről is.

Karácsony mintha elfelejtette volna, hogy visszalépett

Hónapokig állt Karácsony Gergely asztalán az a szerződés, amit ha aláírt volna, a BKV-támogatást azonnal megkapta volna a főváros, magyarázza Gulyás.

Nem együttműködésre, hanem a politikai viták kiprovokálására törekszik. Felettébb inkorrekt, nem Budapest működőképességének biztosítása a cél, hanem a kormánnyal való kis stílű vita

– közölte.

Gulyás azt látja, hogy Karácsony továbbra is az országos politikában vesz részt,

mintha elfelejtette volna, hogy visszalépett. De ezt ő tudja megítélni, nem szeretnék hosszabban az ő személyével foglalkozni. Két olyan ügy is volt, amikor egyetlen aláírás kellett volna, a kerületeknek már kifizetett eü-támogatás és a BKV-támogatás ügye is. Mindkét esetben a konfliktust keresték.

Olyan joggal pedig nem rendelkezik a főpolgármester, hogy megvétózza az atlétikai vb-t.

Melyik vakcinából mennyi van Magyarországon?

Magyarország bőségesen el van látva oltóanyaggal, mondta Gulyás, majd részletesebben is kifejtette ezt.

Van még

  • valamivel kevesebb mint 3 millió Pfizer,
  • valamivel kevesebb mint 1 millió Moderna,
  • több mint 2 millió kínai vakcina (ami szerinte a közeljövőben fel fog értékelődni),
  • közel 2 millió AstraZeneca,
  • és közel 4 millió Janssen.

Mi van akkor, ha a benzinkutak nem csökkentik az üzemanyagárat?

Elvileg péntektől a 480 forint alá mehetnek az üzemanyagárak a világpiac alakulása miatt. De mi van akkor, ha úgy akarják pótolni a kiesett bevételeiket, hogy fenntartják a hatósági árat? Gulyás szerint meglátják, hogy a benzinkutak milyen magatartást produkálnak, de ha szükség van rá, a kormány fog reagálni.

Ha 460-470 forintért lehet tankolni, de valaki fenntartja a 480 forintos árat, akkor egyszerűen senki nem fog ott tankolni. Ha összehangolt magatartás lenne a hatósági árak nem indokolt fenntartása, akkor a versenyhivatalnak fel kellene lépnie, mert az kartellnek minősül

– jelentette ki Gulyás.

Jöhet Szputnyik Light, de nem tárgyalnak az oroszokkal

Ha van igény Szputnyik Lightra, ami harmadik oltásnak felelhet meg, akkor rendelnek belőle, közölte Gulyás.

Ezzel együtt jelenleg nem tárgyalnak az oroszokkal, mert elegendőnek tűnik a már meglévő és a még érkező oltóanyagok száma.

Még mindig nem mutatták ki az omikron variánst Magyarországon

Nincs olyan információnk, hogy megjelent volna az omikron variáns, jelentette ki a miniszter újságírói kérdésre válaszolva. Ami a járványhelyzetet illeti, elmondása szerint a többségi vélemény az, hogy tetőzött vagy most tetőzik a negyedik hullám, a tetőzést követő 10. napon érjük el a legnagyobb halálozást sajnos, de most már a többség abban optimista, hogy lefele fog menni a fertőzöttek száma. Az operatív törzs egy héten belül dönt arról, mikortól vegyék figyelembe a harmadik oltást a védettségi igazolványt, de mielőtt bevezetnék az intézkedést,

időt hagyunk arra, hogy mindenki felvehesse.

Nem elégséges a pedagógusok 10 százalékos béremelése

A pedagógusoknak és az óvodai dolgozóknak 10 százalékos béremelés jön, de egy felmérés szerint kétharmaduknak az a véleménye, hogy akkor sem tudják ezt elfogadni, hogy ha 200 ezer forintos cafeteria is jár mellé.

Egyelőre arról döntöttünk, hogy 10 százalékos béremelés lesz, természetesen a pedagógusok béremelésével kezdtünk, ha úgy tetszik 2010 után, és a velünk különösebb szimpátiát nem érző szakszervezetek is elismerik ezt. A következő ciklusban azt kell elérni, hogy ebben a témában is nagyobb eredményeket kell elérni. A 10 százalékos emelés nem elégséges, de a kormány szándékát tükrözi

– válaszolta a felvetésre Gulyás.

Beavatkozik-e Brüsszel a magyar választásokba?

Hogy a helyreállítási alapról szóló megállapodás meglesz-e április előtt vagy sem, az csak azon múlik, hogy az Európai Bizottság be akar-e avatkozni a választásokba vagy sem, mondja Gulyás.

A jogállamisági mechanizmus bevezetéséről ugyanez nem mondható el, mert a miniszter szerint arról már lekéstek, vannak határidők, 6-7 hónap mire élesíteni lehet azt.

Most akkor lesz Orbán-Salvini-Kaczinsky összefogás?

Novák Katalin és Havasi Bertalan is cáfolta szerdán, hogy szombaton Orbán Viktor, Matteo Salvini, Marine Le Pen, Jarosław Kaczinsky más politikusokkal együtt megalapítják a szélsőjobboldali európai frakciót.

Ehhez Gulyás nem tudott nagyon mit hozzáfűzni, azt viszont elmondta, hogy

az AfD képviselőivel nem tárgyal Orbán a szombati varsói útján, ahová az európai konzervatív pártvezetők munkaülésére utazik a sajtófőnöke szerint.

Forrás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.