Iványi Gábor evangélikus lelkész, az Oltalom Alapítvány vezetője és  főiskolai professzortársai, ahogy arról a Városi Kurír is beszámolt, Nobel-békedíjra jelölték Soros Györgyöt. A kormányzati körökben lesajnált kezdeményezésről, az orbáni hatalomgyakorlásról, a 168 óra című hetilap kérdezte a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét. Az interjúból igyekeztünk az olvasóink számára legfontosabbnak gondolt részeket kiemelni.


Nem lehet a hatalom elől elbújni

Iványi Gábor elmondta tudja, hogy javaslatukat valószínűleg ne hallgatják meg a döntéshozók. Úgy érzi, azonban, hogy társaival meg kellett tenni, amit lelkiismeretük megkövetelt:

“Soros György igazán megérdemli, hogy kitüntessék. Ez a dolog egyik fele. A másik pedig, hogy olyan mérhetetlenül szégyellnivaló és sátáni, amit vele műveltek, hogy nem volt jobb ötletünk arra, miképpen lehet ez ellen valamit tenni. De valamit tenni kellett.”

Meggyőződése, hogy az embernek normálisnak kell maradnia. És inkább el kell viselnie, hogy eltapossák, mint örökké bujkálni:

“Úgysem tudunk úgy elbújni, hogy a hatalom ne találjon meg. Nevetségessé válunk, amikor megpróbáljuk kicselezni a hatalmat, mert az pontosan tudja, kik azok, akiket üldöz, és addig fogja aljas módon csűrni-csavarni a maga jogszabályait, amíg meg nem találja a módját, hogy tönkretegyen bennünket. Akkor meg addig is szabad emberként, felemelt fejjel kell tenni a dolgunkat.”

Hisz abban, hogy vannak az életben számunkra fontos és kedves dolgok, amelyeket nem engedhetünk elveszni akármilyen Rácz tanár úr kedvéért sem:

“És hol vannak ezek Rácz tanár úrhoz képest……” /…./ “nem szabad beszállni a gyűlölködésbe. Az ember nagyon nehezen ússza meg, hogy ne teljen el a szíve kemény haraggal azok felé, akik visszaélnek mások nyomorúságával……..”

Kevés az esély a békére

Iványi Gábor, art attól, hogy Orbán hadjárata folytatódni fog, kevés esélyét látja a béke megteremtésének. A jó ügyek kibontakozásához ugyanakkor nyugalomra lenne szükség:

“Nem normális állapot ez, ahogyan az sem, hogy valaki újabb és újabb ellenségeket keres. És ha már nincs parlagfű, már az összes fát kivágta, már mindent agyoncsapott, ami szerinte nem volt megfelelő, már elfogytak a rendőrök, a fogyatékkal élők, a kórházak, iskolák, az egyházak, még a bizniszek is ” /……../  “tehát amikor már minden elfogyott, akkor nem marad más, mint hogy önmagát tekinti alapvető ellenségnek, és maga ellen kezd küzdeni.”

Meggyőződése, hogy amíg koncentrációs táborok létre nem jönnek újra, addig az embernek igenis bele kell mondani a társadalom és a hatalom arcába, hogy itt visszaélnek a jogalkotás ethoszával:

“Ki kell mondani, hogy csalással jutnak hatalomra, hogy másféle hangok elhallgattatásával manipulálják az embereket, s hogy ez bűn.” /……./  ” A szó, még a gyenge hang is, egy adott időszakban igenis megrengeti a némaságban vagy csak a saját hangja által betöltött űrben előretörő hatalmat.”

Nem szeretné átvenni az orbáni hatalom semmiféle ördögi megfogalmazását:

“A minap is, amikor Gulyás Gergely már Al Caponéhoz hasonlította Soros Györgyöt, az merült fel bennem, hogy erre nem lehet mást mondani: így beszél egy vásári bugyelláristolvaj. Mert egy piti zsebmetsző, aki csak Al Caponéban tud gondolkozni, nem is juthat más kifejezés az eszébe. Ezt politikai értelemben mondom, anélkül, hogy sértegetni akarnék bárkit is.”

Ami itt történik az bűn

A valódi nemzetbiztonsági kockázatot a hatalom gátlástalan urai jelentik:

“sorolhatnánk a Paks – ügytől kezdve, mifélék miatt. Meggyőződésem, hogy régóta börtönben kellene lenniük, s hosszú időn át töprengeniük azon, szabad-e elárulni szövetséges társakat, tönkretenni nemzeteket, vagy épp meghiúsítani a kiszolgáltatottak reményeit.”

A lelkész úgy gondolja, nem szabad mindent eltűrni azért, hogy kitalált programjaikat a civilek, a jogvédők végrehajthassák:

” El kell mondani, hogy ami itt történik, az bűn, az szégyellni való dolog. És ha ezért bosszút  állnak, akkor meg kell találni egy másik oldalról az utat.” /…../  ” Nem kell félni, mert a Jóisten emeletekkel magasabban lakozik és nevet ezeken, akik lába zsámolya alatt istenkednek.”HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét