Sorting by

×

Jill Biden Ungváron találkozott Zelenszkij feleségével

Zuzana Caputová szlovák államfő hétfőn pozsonyi hivatalában fogadta Jill Bident, Joe Biden amerikai elnök feleségét, és mindketten örömüknek adott hangot a két ország közötti kölcsönös egyetértés kapcsán.

Jill Biden szombaton érkezett Szlovákiába,

hogy kifejezze háláját Szlovákiának azért az elkötelezettségéért és szolidaritásáért, amellyel az ország az ukrajnai háború miatti menekülthullám ügyét kezeli.

Az amerikai elnök felesége vasárnap a kelet-szlovákiai Kassára látogatott, hogy megtekintse az ottani menekülttábort és válságközpontot, illetve személyesen találkozzék menekültekkel és önkéntesekkel.

A First Lady vasárnap délután Felsőnémetiből Ungvárra utazott, hogy találkozzon Zelenszkij elnök feleségével, Olena Zelenszkával, aki a háború február kezdete óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt – írja a CNN híre alapján a HVG.

Jill Biden titokban utazott egy volt iskolába, amely jelenleg ideiglenes lakhelyéül szolgál a kitelepített ukránoknak. Zelenszkának a sajtó előtt azt mondta: anyák napján akart jönni. Fontosnak tartotta, hogy megmutassa: a háborúnak véget kell érnie, és hogy az USA népe kiáll Ukrajna népe mellett.

Zelenszka megköszönte Jill Bidennek a rendkívül bátor tettét

“Megértjük, mi kell ahhoz, hogy az Egyesült Államok First Lady-je idejöjjön egy háború idején, amikor nap mint nap katonai akciók zajlanak és légiriadók szólnak, még ma is.”

Zelenszka hozzátette: mindannyian érzik az amerikaiak támogatását, az anyák napja pedig kifejezetten szimbolikus nap a számukra, mert így egy ilyen fontos napon is érezhetik az ő szeretetüket. A két nő privát megbeszélést is folytatott. A First Lady két órát töltött Ukrajnában.

Az amerikai elnök felesége megosztotta tapasztalatait kelet-szlovákiai, illetve vasárnapi ungvári látogatásáról is

“Látogatásom során személyesen is meggyőződtem, hogy Szlovákia, ez a gyönyörű ország, ugyanazokat az értékeket osztja, mint az Amerikai Egyesült Államok” – írta Jill Biden a szlovák elnöki palota vendégkönyvébe.

“Nagyon örülök a kölcsönös megértésnek és együttműködésnek, és szeretném megköszönni az Amerikai Egyesült Államok támogatását”

– hangsúlyozta Zuzana Caputová a sajtó képviselőinek a találkozó során.

“Saját szememmel tapasztalhattam meg, milyen fontos a háborús agresszió elől menekülő emberek támogatása” – szögezte le a First Lady.

Jill Biden virágokat helyezett el Kuciak és Kušnírová emlékművénél

Jill Biden amerikai first lady virágokat helyezett el a Ján Kuciak és Kušnírová emlékművénél Pozsonyban. Erről Facebook-oldalán tájékoztatott az amerikai nagykövetség.

“Meg kell védenünk a média szabadságát, és harcolni a korrupció ellen. Sosem felejtjük el a bátorságodat, Ján” – írta a nagykövetség.

Az amerikai first lady ezután a nagykövetségen találkozott az amerikai diplomaták családjaival.

Jill Biden közép-kelet-európai körútja során korábban Romániába látogatott, ahol dicsérettel szólt a bukaresti kormány és a humanitárius szervezetek tevékenységéről és az orosz katonai megszállás elől menekülő ukránoknak nyújtott segítségről.

Forrás: Bumm.sk / MTI

Zuzana Čaputová: ne bízz azokban az emberekben, akik azt mondják, hogy törődjünk a saját dolgunkkal, hogy ne provokáljunk egy diktátort….

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Jill Biden Ungváron találkozott Zelenszkij feleségével

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.