Ha lát még némi esélyt arra, hogy pár napra elszökhessen, itt az idő, most intézze el! Hétvégétől ismét kánikula, az idei nyár legtartósabb, legmelegebb, “gatyarohasztó” időszaka következik.

Pénteken ismét jelentősen melegedni kezd a levegő

A hőmérséklet egyre többfelé elérheti, délen és keleten meg is haladja a 30 fokot. Emellett napos, illetve fátyolfelhős, szűrt napsütéses időre van kilátás, említést érdemlő csapadék nélkül, gyenge, mérsékelt légmozgással. Csak kis eséllyel, elvétve alakulhat ki gyenge zápor, esetleg zivatar mind a délutáni, mind pedig az éjszakai órákban egyaránt. Éjjel ismét kevésbé hűl le a levegő.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

  • péntek reggel 14 – 18,
  • péntek délután északon 29, délen 34,
  • szombat reggel 17 – 20 fok körül alakul.
illusztráció: eumet.hu

Hogyan tovább? Ugyan úgy!

– A hétvégén fokozódik a kánikula. Alapvetően napos, időnként felhősebb, fülledt időben kis eséllyel, elvétve továbbra is számítani lehet egy-egy futó záporeső, akár zivatar előfordulására, de nem ez lesz a jellemző. Alapvetően gyenge marad a légmozgás.

Szombat

Változó vastagságú magasszintű felhőzet szűri a napsütést, emellett többnyire kevés, nyugaton több gomolyfelhő is képződik. A Dunántúl nyugati, délnyugati felén helyenként zápor, zivatar valószínű. A keleti, északkeleti szél többfelé élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

Vasárnap

Nagyrészt napos időre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Helyenként (nyugaton és északon nagyobb eséllyel) zápor, zivatar előfordulhat. A keleties szelet néhol élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között várható.

Merjen nagyot álmodni!

illusztráció: eumet.hu

A jövő héten is folytatódik a kifejezetten meleg idő, fülledtségre, sok napsütésre készülhetünk elvétve frissítő záporral, zivatargóccal.

Mindez az utakon – közlekedésmeteorológia

Pénteken, szombaton és vasárnap kedvező feltételek mellett, száraz utakon, és légkondis kocsiban elviselhető hőmérséklet mellett autózhatunk. Kerüljük a balesetveszélyes helyzeteket, indokolatlan, ingerültségből fakadó előzéseket!

Forrás: eumet.hu; met.hu

megosztás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét