“Jóléti vízfelület”, avagy, hogy csordogál a Balaton a Jegybank-üdülőhöz – 2022, Magyarország

Még javában zajlik az építkezés a Magyar Nemzeti Bank Oktatási és Konferenciaközpontjánál, de az már látszik, hogy komoly változások vannak az egykori MÁV-üdülő területén. A 24.hu-nak tűnt fel, hogy az ingatlanra bevezették a Balaton vizét, ami egy kibetonozott csatornán keresztül egy medencére emlékeztető lépcsőzetes betonteknőben végződik.

… és ezt is meghúzták!

„Jóléti vízfelület” kialakítására kapott engedélyt a Magyar Nemzeti Bank cége a volt balatonakarattyai MÁV-üdülő területén, ahol jegybanki konferenciaközpont létesül. A balatonakarattyai Koppány soron nyoma sincs az építőipart sújtó munkaerőhiánynak, egymást érik a munkagépek, tucatjával dolgoznak a munkások a Magyar Nemzeti Bank cége, az MNB-Ingatlan Kft. lassan befejeződő tóparti építkezésén. A terület egy részén korábban csónakkikötő működött, így egy szűkebb meder már volt itt, de az nem nyúlt be a partra ilyen mélységben, nem volt körbebetonozva és kiszélesítve. Hogy a beruházó módosítja az egykori csónakkikőtő területét, az már a hatalmas, szállóval, étteremmel és teniszpályával is felszerelt oktató- és konferenciaközpont építéséről beszámoló 444.hu 2021. júniusi fotóján is látszott.

Nem Balaton-lopás, hanem “jóléti vízfelület”-kialakítás

A 24.hu megkereste a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ők azt közölték, hogy már korábban is vezetett be egy csatorna a területre, annak kibővítésére, egy „jóléti vízfelület” kialakítására és egy lépcsős part kialakítására adtak engedélyt. Azt is elárulták, mit jelent a jóléti vízfelület kifejezés:

a halászati, öntözési, vízvisszatartó rendeltetésű víztestek vízgazdálkodási célúak, míg jóléti minősítéssel az ettől eltérő, például látvány-, csónakázótó és hasonló célú hasznosítást jelölik.

Azt megjegyezték a cikkben, hogy a jóléti vízfelület leginkább egy medencére hasonlít, a partján a padok mellett már a nyugágyak is ott sorakoznak. A portálnak nyilatkozó szakértő szerint azonban a változtatás komoly problémát okozhat:

a Balaton „kilendülése” esetén a területet a csatornán át könnyen eláraszthatja a víz.

A többi néma csend….

A beruházással kapcsolatban a 24.hu megkereste Matolcsy Gyöngyit, Balatonakarattya Fidesz-KDNP-s polgármesterét is, de a jegybankelnök Matolcsy György volt felesége nem válaszolt kérdéseinkre. Pont úgy,a ahogyan az MNB Ingatlan Kft. sem.

Kiderült…

Végül kiderült, hogy a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott engedélyt a bővítésre és egy „jóléti vízfelület” kialakítására. Azt írták,

az ingatlanon lévő, korábban csónakkikötőként is használt csatorna bővítésére, kotrására, partfal kialakítására, „továbbá a csatorna végén egy jóléti vízfelület és a kapcsolódó lépcsős part kialakítására a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – kérelemre, a jogszabályi követelményeknek megfelelő dokumentációs melléklet alapján – vízjogi létesítési engedélyt adott”.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss híreink!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.