Juszt László levele Köves Slomónak

„Isten nélkül nincs személyes felelősség, személyes felelősség nélkül nincs erkölcs, erkölcs nélkül csak a pusztítás marad” – mondta a Nemzeti Vértanúk emlékművének újraavatásán Köves Slomó, az EMIH vezetője.

„Kedves Slomó!

Szeretném, ha egy kicsit újragondolnád ezt a mondatot, amivel igen sok bajom van.

1. Személyes felelőssége – a vallásától függetlenül – mindenkinek van. Ha ez alól a vallástalanság felmentene, abban az esetben káosz lepné el a földet. Ne menjek messze: én ateista vagyok. De igenis van személyes felelősségem a családom, a hazám, s általában az emberek felé. Engedd meg, hogy ezt ne részletezzem. Vagy Te olyan okos, hogy ennyiből megértsd.
2. Melyik Istenről beszélsz, hiszen csak ott, ahol – és akik közt – ezt a beszédet elmondtad, nem vagyok biztos benne, hogy ugyanarra gondoltatok.
3. Ha most az is az eszembe jut, hogy nemsokára indul Allah iskolájának építése ugyanebben a városban, akkor végképp zavarba jövök, hiszen egészen más Istenről és másféle erkölcsökről tanítanak majd benne.
4. Azután hányszor „adott az Isten erkölcsi felmentést” az alól a parancsolat alól, hogy „Ne ölj!”. Ki tudja, hány háborúban, hány fegyvert áldottak meg a nevében, ami után csak a pusztulás maradt?
5. Mondjuk elfogadom, hogy akik ’19-ben a vörös oldalon álltak, azok erkölcstelenül pusztítottak. És azok, akik az Orgoványi erdőben gyilkoltak, azok személyes felelősség nélkül tehették? Erkölcsösen öltek? Nem pusztítottak?

Szóval, kedves Slomó, értem én, tudom, hogy a felekezeted sajátja szerte a világban, hogy a mindenkori hatalommal keresi az együttműködést. Nincs is ezzel semmi bajom, de… abban is vannak fokozatok.

A régi barátsággal

Juszt László”

– fejeződik be a levél.

Ugyan arról kicsit bővebben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük