Kálmán László: Miért szégyellje magát Gerő?

Nem vitatom el Gerő Andrásnak azt a jogát, hogy (a kormánnyal és a Batthyány-körrel egybehangzóan) alkotmányellenes álláspontot foglaljon el azzal kapcsolatban, hogy a politikának mennyi beleszólása lehet a tudományos életbe. Inkább csak a személyiség-profiljának gazdagítására szeretném megosztani az ezzel kapcsolatos személyes történetemet.

Gerő Andrásnak nem lehetett volna Kulturális Antropológia Tanszéke az ELTE-n,

ha a Soros Alapítvány még a rendszerváltás előtt nem hoz olyan döntést, hogy a politika feje fölött átnyúlva segít néhány olyan tanszék megalapításában, ami megfelel a nemzetközi normáknak. Éppen azért volt erre szükség, mert a politika túlságosan mélyen belenyúlt a tudományos élet minden területébe. Sikerült az ELTE-vel és a minisztériummal olyan megállapodást kötnie, ami ezt lehetővé tette, és ami azt tartalmazta, hogy a szakok beindítása után az ELTE ezeket átveszi.

A rendszerváltás után Andrásfalvy Bertalan miniszter felmondta a Soros Alapítvánnyal kötött szerződést – Gerő azonban ezt megúszta, az ő tanszékét az ELTE ennek ellenére átvette. (A mi tanszékünk, az Elméleti Nyelvészet viszont nem úszta meg, annak a fenntartását az ELTE nem vállalta át.)

Eddig tartott a történet Gerőre vonatkozó része.

Ami minket illet, ha az MTA (közelebbről az MTA Nyelvtudományi Intézete) nem vállalta volna el, a politikai kézivezérléssel szembehelyezkedve, a tanszékünk fenntartását, akkor én nem taníthatnék közel harminc éve, akkor az oktatói pályám arra a néhány évre korlátozódott volna, amit a Soros Alapítványnak köszönhettem.

Mindezt természetesen Gerő is jól tudja.

Gerő továbbá azt is jól tudja, hogy rengetegen vannak, akik a rendszerváltás előtt és utána is az MTA-n lényegében menedéket kaptak, mert ott a politika sokkal kevésbé tudta az akaratát érvényesíteni. Valamennyire érvényesítette, jobban, mint egy jogállamban illene, de annyira nem, mint máshol, például az egyetemeken, amiknek már a kancellárok előtt is a minisztérium volt a főhatóságuk. Gerő most tehát nemcsak alkotmányellenes álláspontot képvisel, hanem szembeköpi a saját múltját, és azt az elvet, amit valaha ő is képviselt, és aminek a haszonélvezője volt, hogy a tudomány területére a politika ne tegye be a mocskos mancsát.

Szégyellheti magát.

Kálmán László

MTA doktorai tiltakoznak az “agy-államosítás” ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük