Szerintem van jobb dolga is Pintér Bélának annál, mint hogy tanácsadói szerződéseket vigyen színre, de nem szeretném, ha a Nemzeti igazgatója csalódott lenne – írta közösségi oldalán Kálmán Olga.

(Vidnyánszky Attila, a Népszavának:

- Hirdetés -

„Várom is Pintér Bélától azt az előadást, amelynek témája Kálmán Olga tanácsadói szerződése.”),

ezért írok egy vázlatot, hátha valaki lecsap rá. Vagy nem.

A Szerződés -színpadi darab fél felvonásban

A mű nyomaiban a klasszikus görög dráma szerkezeti egységeit használja fel, de csak nyomaiban. Felütésként a SUTTOGÓ PROPAGANDA KAR röviden elénekeli a tanácsadói Szerződés történetét, meghatározva az egész darabon áthúzódó drámai harcra késztetést, az értékpusztulást. A mű újszerűségét és egyben zsenialitását erősíti, hogy a kórus nem említi a Szerződéshez kapcsolható szereplő 25 éves politikai-közéleti újságírói múltját, előválasztási szerepvállalását, pusztán magát a drámai végkifejletet közli.

A szereposztás egyediségét jellemzi,

hogy a tragikus FŐHŐS személye sem egyértelmű, hiszen az igazi főszereplő, Habonyios egy pillanatra sem lép színpadra, de szellemi ráhatása a cselekményre végig érezhető.
Két kardal között nincs párbeszédes rész, a dialógikus epizód is mellőzve van, mindezt egy igazi drámai cselekvéssor helyettesíti: a humánpolitikai osztályon egy irodai golyóstollal aláírják a Szerződést.

A katartikus élmény csak ezek után következik,

amikor az elvonulás közben énekelt rövid kardal alatt a kórus tagjai nyilvánosságra hozzák az addig is nyilvános Szerződés részleteit saját értelmezésükben.

Forrás

Háttér….

“Várom is Bélától azt az előadást, amelynek témája Kálmán Olga tanácsadói szerződése. Ahogy vártam a Bajnai és a libák előadást, vagy a Gyurcsány szemkilövetős drámát. A kritikus gondolkodásmód a függetlenek részéről kizárólag a konzervatív gondolat felé nyilvánul meg. A kettős mérce elfogadhatatlan.”

-nyilatkozta Vidnyánszky Attila a Népszavának adott interjújában, amiben többek között a független színházakról kérdezte őz az újságíró. A teljes cikk ide kattintva olvasható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét